Yarın sınav var şöyle bir soru çıkabilir, siz olsanız ne yazardınız?


işletme yönetiminde Dougles Mcgregor x ve y teorilerini tartışınız.

X teorisi varsayımları:
-İnsan çalışmayı sevmez, tembeldir. İmkan bulursa işten kaytarır. Katı denetim çalıştırmak için ya ceza ya da ödül kullanılmalıdır.
-Çalışan çoğu insan işinde gereken çabayı göstermez, yükselmehırsı yoktur. Güvende olmayı, sorumluluk almamayı ve yönetilmeyi tercih eder.
-İnsan yeniliklerden hoşlanmaz. Yenilik ve yaratıcılık istenmesi düzenin bozulması problem demektir ve onu rahatsız eder.

Y teorisi varsayımları:
-Genelde insan çalışmayı sever, onun için iş oyun oynama kadar doğaldır sorumluluk üstlenmek ve yükselmek ister.
-Amaç ve hedefler benimsetilirse sıkı kontrole gerek yoktur. Kendi kendilerini denetleyebilir, takdir edilmek isterler.
-İnsanın doğasında yaratıcılık vardır. Sorunlarını çözmede hayal gücü ve zeka vardır.

 

y teorisi yanlış.

cilgin fantezilerin adami

Onu azcık daha açmak gerekicek sanırım

bojangles

organizasyon dersi almış biri olarak, bunlardan birine doğru ya da yanlış demek yanlıştır. her organizasyon farkı ihtiyaçlara sahiptir. ordu da bir organizasyon, google da bir google'ın ofislerine bakın, bir de kışlalara ve ikisinin bireye yaklaşımlarına. ikisi de kendinde doğrusunu yapıyor. x teorisine +1 deyin, y teorisine -1 organizasyonun beklentilerine göre tayin edilmesi gereken yapıya ne uygun düşecekse, bu konuya dair yaklaşımınızı o belirleyecektir. yerine göre -0,75 yerine göre +0,50 yaratıcılık gerektirmeyen, tekrara dayalı basit bir iş için organizasyona dahil ettiğiniz insan'ı yaratıcı kabul etmez sizi çözüme götürmez, onun bir insan olduğu için, işe dair çözümler sunacağını unutmak sizi aptal kılar. iki ara bir dere karar veriniz.

hınzırpaşa

X teorisi çalışanları motive edecek faktörün para olduğunu söyler. Y teorisine göre, çalışanlar takdir edildikleri zaman motive olurlar. Bu iki teorinin sonraki uzantısı Herzberg'in Hijyen teorisidir (aç ona da bak bence). X teorisi, scientific management mantığı üzerine kurulu bir teoridir, yani fayol mayol.. Fordizm falan. Y teorisi, özellikle şu Mayo çalışmalarından sonra ortaya çıkan bişidir (bkz. hawthrone effect). Bi de mcgregorun x ve y sine eklenen z teorisi vardır ki ben olsam ona da bakıp, bi kuple de onun hakkında bişiler yazardım.

sui

X teorisi için. Doğru payı çıkarmak için şöyle bakabiliriz olaya 'insan çalışmak için gelmemistir dünya ya para kazanma zorunlulugundan çalışır, lidyalilarin amk'

kreider
1

mobil görünümden çık