tabi bu kullanım süresiyle de orantılı. uzun kullananlarda tamemen, kısa süreli kullananlarda bir kısmını gibi.
olayı da tam olarak bilmiyorum. yalnız bazı hastaların ilacı kestikten sonra ilaca başlamadan önceki hallerine -hatta daha kötü hallere- döndüklerini müşahade ettim.
nedir bu olayın aslı? bilgisi olan var mıdır?
saolun varolun.
bu söylediğin antidepresanın çalışma mantığına aykırı.
antidepresanlar serotonin üretimini arttırmazlar tam tersine yıkımını bloke ederler. ancak antidepresanlarda düşüş denen birşey var kullanmayı bırakınca kişi bir süre kendini mutsuz hissediyor. bu serotonin miktarının düşmesinden değil de sanırım benynin serotonin fazlasına uyum sağlamasından normalinin bu olmasından kaynaklanıyor.
İlacı kendiniz doktor kontrolünde olmadan keserseniz tedaviniz yarıda kalır. Yarıda kalan tedaviden de pek hayır gelmez. Zihinsel hastalıklar bazen hızla ilerleyebiliyor. Zamanla daha kötü hale gelmek olasıdır o sebeple. Öyle bir şey olacağını sanmıyorum yani.
4 çeşit antidepresan var. senin dediğin herhalde selektif serotonin geri alım inhibitörleri (ssri). dı üstünde serotoninin geri alımını baskılıyor.
şimdi serotonin reseptörüne bağlanıyor. e o reseptörden de ayrılıyor tabi sonra. ayrılınca "geri alınıyo" ilaçlar da geri alımını engelliyor ki 1 birim serotonin 5 birim gibi hareket etsin.
ayrıca birkaçı reseptör sayısını da artırıyor.
depresyonun patofizyolojisi de, tekrarlamalara açık. yani ilacı kullandınız kimse "şifa buldun" diyemez. tekrarlayabilir depresyon
@la noix: yani siz de bu bir daha serotonin üretememe konusunda "öyle bir şey yok" diyorsunuz?