mark on the wall hikayesini okudum (henüz başka birşey okumuş değilim) fakat bu hikaye gerçekten çok "şey" geldi bana (şey kelimesini tanımlayamadım. ama güzel bi tat bırakmadı). hikayede tamamen düşüncelerini söylemiş, bilinç akışı yöntemiyle yazmış. o sırada aklına ne gelirse döktürmüş yani.
ee, bu mu? duvarda gördüğü şeyin ona ifade ettiği şeyler hakkında aklına gelenleri yazmış durmuş.
---
edit:
@superb,
hayır hüküm vermiyorum. sadece bu hikaye mi böyle, ben mi anlamadım diye merak ettim.
diğer yazdıklarını henüz okumadığımı belirttim zaten. diğerleri de böyle midir değil midir bilmiyorum. wiki ya da sözlükten okudum, kimseyi değerlendirme amacında olmadığım için yüzeysel olarak baktım.
sadece merak, feminist bir yazar olması ve kadın ve edebiyat hakkında yazması, sert ve güçlü olması mıdır onu önemli yapan? yoksa gerçekten kullandığı dil iyi olduğundan mıdır?
tek bir hikaye üzerinden bir edebiyatçıyı değerlendiriyorsak
size de bu yazdıklarınızdan dolayı peşin hükümlüsünüz dememiz doğru olur
öyle misiniz? bu musunuz yani?
yazarın ne denli yetkin olup olmadığını gerçekten merak ediyorsanız yazar hakkındaki yazılmış wikipedia maddesini, ekşi sözlük entrylerini ve bilhassa yazarın eserlerini okumanızı salık veririm
filmi vardı onu izleyebilirsin. ama filmi izlemedim bilgi verir mi vermez mi emin değilim.
filmin adı the hours olmalı. nicole kidman oynuyordu. ama emin değilim. çok alakası bir film de çıkabilir.
bir de şuna da bakın: (bkz: modernizm) woolf, modernist edebiyatın en önemli adlarından. bilinçakışını en yetkin düzeyde kullananlardan birisi. bilinçakışı dediğimiz şey de öyle "aklına ne gelirse döktürmüş"ten çok öte bir şey. sizin yazarın kendi düşünceleri gibi okuduğunuz şeylerde aslında yazar insan bilincinin işleyişini yansıtmaya çalışır. bu da döneminde resmen bir devrimdir. çoğu kişi bizde bilinçakışını yazarın aklına geleni olduğu gibi yazması diye anlıyor, bilinçakışı adını yazarın bilincinin akmasından değil, karakterin bilincinin akmasından alır. kolay bir teknik değildir.
superb'in dediği gibi, tek bir öykü üzerinden değerlendirme yapılması da pek mümkün değil. tek bir öyküde yazarın bütün kariyerinin özetini bulmayı mı bekliyorsunuz? bir de - sizi tanımadığımdan, okuma deneyiminiz ve sizin hakkınızda bir şey bilmediğimden söylüyorum - bizde daha çok roman veya o. henry tarzı klasik öyküler okumuş kesim çağdaş öyküye yabancı. öykü öyle kuş konduran, şapkadan tavşan çıkaran bir tür değil. eğer sizin de öykü okuma deneyiminiz sınırlıysa bunun da etkisi olabilir. her şeye rağmen tek bir öyküyle bir yazarı değerlendirmek mümkün değildir.