Heinlein'ın 'Specialization is for Insects' sözündeki gibi; herkesin bu tarz şeyleri kısmende olsa yapabilmesi, basit bir makineyi açıp tamir edebilmesi gibi yetilere sahip olması gerekmekte bence.

Merak ediyorum kaç yaşında başladınız bu işe, nasıl başladınız, neresinden başladınız?

Benden geçti artık büyük ihtimalle, ancak ilkokul çağındaki kardeşim bir şekilde öğrensin bu tarz şeylerle programlama, web programlama gibi olayları ileride iş olarak yapmasa bile kısmen bilsin istiyorum. Tabi zevk alacaksa yapsın, zorla yaptıracak halim yok. Ama başlaması için önerebileceğiniz şeyler nelerdir? En önemlisi merak sanırsam, ama bunun yanında neler yapmalı?

Mesela legonun mindstorm gibi birşey alsam para biriktirip, eğlenceli güzel bir giriş olur mu onun için? Fazla mı gereksiz yoksa, muhtemelen birçokları böyle öğrenmedi sonuçta. Ne önerirsiniz, onu nasıl yönlendirmeli, böyle elektrik, elektronik devreleri vs. gibi farklı farklı konularda çocuklar için atölyeleri olan yerler var mı? En azından her konuda biraz fikir sahibi olsun, ileride hiçbir fikir sahibi olmadan meslek seçmesin istiyorum.

 

bence temelden ve gerçekçi şeylerden gir lego falan yerine. eski oyuncakları falan açın beraber, bozsun. incelesin. gerekirse basit devre kartlı ucuz oyuncaklar al sırf bozabilmesi için. basit bi lehim havyası al, tel kopartıp lehimleyin mesela. tübitak'ın sitesinde o yaş grubu için basit projeler oluyor, onları yapın beraber.

programlama konusu heves işi. kendi ilgi duyarsa girer bi şekilde. ama yine de bilgisayarın oyundan, surf'ten ibaret olmadığını bilsin. photoshop kur mesela. veya diskin bi bölümüne ubuntu'nun çocuklar için olan bi sürümü var, onu kur, takılsın. gayet öğretici oyunlar, programlar var ubuntu'da.

ilgili linkleri buldum:
www.edubuntu.org
www.biltek.tubitak.gov.tr

jangara

Aslında ben orta okul - lise düzeyindeki gençlere bilgisayar mühendisliğinin ve programcılığının ne olduğu ile ilgili seminer programı hazırlıyorum bu yüzden bazı eğitici - bilgilendirici yazılımlar kullanmaya karar verdim. Aşağıda bazılarını listeliyorum.


1 - armorgames.com
Flash tabanlı bir oyun. Tam anlamıyla programcılık konseptini yansıtıyor.
2 - Kturtle : Linux üzerinde çalışan ufak bir eğitim programı. Programlama diline giriş öncesi kullanılması bence çok faydalı olur.
3 - www.kendinyapsitesi.com
Elektronik, elektrik ve bilgisayar projelerinin olduğu bir site.

burka

bulabilirsen, hala satışı varsa(bkz: tees electronic set)

mr fusion

amcam heralde "jack of all trades, master of none" olmasını istemiş herkesin.
bence herkes herşeyden azıcık bileceğine, herkesin her konuda fikri olsun ama bir konuda özelleşsin.
elektronik/resim/tarih/müzik/tasarım/spor... seçmek kişiye bırakılmalı.
benim kardeşimde olay şöyle gelişti:
o daha okula başlamadan sevdiği hayvanların denk geldiğim minik figürlerini alıyordum.
tatillerde ansiklopedilerin resimlerine baktığını gördüm.
gel zaman git zaman destanları okudu.
tarihle ilgili şeyleri sorguladığını ve onlardan keyif aldığını farkettim.
birlikte müze ve tarihi yerlere gittik...vs derken şu an eşşek kadar olsa da hala rastladığım tarih konulu kitapları kendisine hediye ederim.

oyuncak açma fikrine katılıyorum. onun gibi mesela limonla ampül yakmak gibi bir deneyi de ev ortamında kolayca yapabilirsiniz birlikte..
el becerisini geliştirmesi adına zihni sinirin atölyesinde çocukların ilgisini çekebilecek mekanikler var. işine yarayabilir. hem de böylece ilgisi var mı yok mu anlarsın.

farkettim de dijitalle ilgili yazmamışım hiç...farklı mı yorumladım ki acaba? :( lego falan deyince hani aklıma bunlar geldi yani :(

yug toreni
1

mobil görünümden çık