Arkadaşlar yaklaşık 1 ay kadar önce bir kumru anneannemin evinde kapalı olan bir panjur ile camın arasına yuva yapıp yumurtladı.. Yaklaşık 20 gün kadar yumurtalarının üzerinde yattı ve yavrular hemen hemen 2 hafta kadar önce yuvadan çıktılar.. Çok çabuk büyüyorlardı amma velakin dün itibariyle ne anneleri ne de babaları geldi yuvaya.. Eğer gelirlerse her şeye rağmen yavruların ebeveynleri ürkmesin diye herhangi bir müdahalede bulunmak istemedim ama eğer bu günde gelmezlerse henüz yeni yeni tüylenen tam olarak tüylenmesi için 15-20 güne gereksinimi olan ve hala ısınmak için birbirlerine sıkı sıkıya yakın duran bu güzelim yavrular için tehlike çanları çalacak.. Anneannem tek başına evde kalıyor ve tahminimce can sıkıntısından bu hayvanlara müdahale ediyordu hatta bir kaç kere ağzından kaçırmıştı geçen gün ne yaptıysa camın baktığı odada tüyler bile gördüm..yapma etme dedim ama sonuçta biz gittikten sonra neler yaptığını bilmiyoruz büyük ihtimal hayvanlara aşırı müdahale ettiği için anne babaları stresten yavruları reddetti.. Şimdi sorularım şu:

1- Yavruların annelerinin 1 gün kadar yuvaya uğramaması normal bir durum mudur ? Tam olarak emin olmak, reddettiklerini anlamak için ne kadar beklemek gerek ?

2- eğer anneleri bu günde gelmezse bu hayvanları oradan alıp kendi evimize getirir kapalı bir balkona falan alırsak bakabilir, büyütebilir miyiz ?

3- Eğer bakabilirsek nasıl beslenir bu hayvancıklar ? Sonuçta anneleri hala kursağından çıkarttığı sıvı yiyeceklerle besliyordu.. Biz alırsak nasıl besleyebiliriz, ne gibi yiyecekler verebiliriz ve hayvanlara nasıl yediririz ?

 

1 günden birşey olmaz.hatta 2 gün bile gelmeyebilir.bizde besledik. reddetmez ama kızar. bazen gidip 1 hafta sonra dönüyor.büyüdükten sonra daha az uğraması normal bir durum yani.annesi her türlü gelecek.hatta 4 yavru ise 4 gün üst üste gelecek ve her seerinde birini alıp gidecek.yani beraber uçuruyor sonraki gün gene geri geliyor.ilginç ama öyle.3 yavru vardı tek tek aldı annesi götürdü.
sen bakamazsın olmaz o iş.annesi gelir zaten panik yapma. camı çerçeveyi kapatma nereden girdi ise o girer oradan.

ottoturk

@ottoturk

eyvallah.. Bizzat yanıbaşlarında olmadığım için durumu tam olarak bilmiyorum beni sıkan anneannemin devamlı hayvanları stres altında bırakacak hareketlerde bulunması ve bu sebepten hayvanların yuvayı terketme ihtimalleriydi.. Eğer dediğin gibi reddetme gibi bir durum söz konusu değilse içim rahatlar..

joehigashi

yavrucekler (büyüme zamanlarına bağlı) 2-3 gün anne-babalarını bekleyebilirler, yuva çok taciz edildiyse bırakıp gitmiş olabilirler. en güvenlisi 2-3 gün boyunca yuvanın bulunduğu alana hiç girmemek. perdeyi, ışığı açmamak.
eğer tüyleri tam olarak çıkmamışsa yavruların yaşatılma ihtimalleri yok denecek kadar az. vereceğiniz tüm yiyecekler (evde yapabilecekleriniz) yavruları yeterince besleyemeyecek. eğer tüyleri çıkmış, bayağı hareketlenmişlerse veterinere danışıp vitaminli, proteinli kokteyller hazırlayarak büyütebilirsiniz. besleme şırınga ile olacak.
burada anahtar nokta yavruların yeterince palazlanmış olmaları. yoksa zor iş.

thebug

@thebug

aslında o kadarda küçük değiller ama tam olarak tüylenmediler henüz.. öğlen fotoğraflarını çekip koyacağım..

joehigashi
1

mobil görünümden çık