
yıldırım demirören, demirören yönetim kurulu üyesi, ya da aziz yıldırım muteahhit olarak, herhangi bir bakanla ya da başbakanla vs görüşme yapamaz. lakin fb spor klub başkanı yada bjk başkanı sıfatları çoğu kapıyı açar. manevi getirileri maddi getirilerden çogu zaman fazladır. benim verdiğim en basit örneği bu işin.
*telden yazıyorum yazım yanlşları afola


Maddi getirisi dolaylı,dolaysız, legal , illegal var..
Öncelikle kendi şahsi şirketinle ilgili müthiş bir reklam gelirin oluyor.
Ayrıca diğer illegal gelirler.
Örnek: Demirören grubu Y.D'nin Beşiktaş'taki 8 senelik döneminde -tam olmasa da yaklaşık- %120 büyümüş.


herkes için farklıdır sebepler... ama ben bir spor aşığı olarak bir takımı sıfırdan alıp zirveye çıkarabilmeyi, ya da zaten iyi olan bir kulübü alıp daha da iyi yapmayı çok ama çok isterim. ilerde milyoner falan olursam werder, poznan, çorluspor, hafnarfjördur dörtlüsünü satın alırım mesela. bunun için milyarder olmak lazım gerçi. ama olur mu olur işte, yapılmayacak şey değil.
ben duygusal adamım. babasıyla maça gelen werderli bi' ufaklık gol attık diye sevinirse, o işte payım olduğu için, binlerce insana sevinecek bir şey verebildiğim için sevinirim. sahaya dalıp taklalar atan duygusal teknik direktör olurum, oyuncularını evladı gibi seven nefis adam olurum.
ama günümüzde maalesef pis işleri maskelemek için kullanıyorlar bu mevkileri. olmasa keşke öyle. ve son olarak evet, çok masraflı bir iş. örneğin benim çorluspor'u süper lige çıkartmak, avrupa yarışına sokmak için yıllarca müthiş yatırımlar yapmam gerekir.
ama ilçenin potansiyeli var ve param olsa yaparım. türkiye'nin khl'de oynayacak ilk buz hokeyi takımını da kurarım. hepsi paraya bakıyor bi' yerde.


"bu kulübü ben yükselteceğim" gibi bir ideali varsa da olabilir zannımca. mesela hoffenheim'ı adam 2. ligden 1. lige çıkardı orda da ilk devreyi 1. bitirdi. onun gibi bir hedefi varsa olabilir.


çok zengin bir adam kendine arkadaş bulamaz. yıldırım demirören, aziz yıldırım, ünal aysal ya da sadri şener'le aynı masaya oturamazsınız. arkadaş bulamadıkları gibi çevrelerinde dalkavuklar doludur. o yüzden paranın ucuna koymuş abilerimiz bu tarz kulüp organizasyonlarına, yardım vakıflarına falan bakarlar. kulüp her şeyden önce onlar için sosyalleşme aracıdır. tanışırlar, anlaşırlar, birbirlerine güven duyarlar, birbirlerini sırtından bıçaklarlar vs vs ve en sonunda kendilerine iş bağlantıları, bedava reklam ve çok büyük ego tatmini sağlarlar.
mesela aydınspor'un başına geçtin. iyi kötü takımı da kurdun. aydınspor'lu futbolcuların yiyeceği etin aydınsporlu yönetim kurulu üyesi kasaptan, kendi boşanma davanı kulüp avukatından vs yaparsın. bu kulüpler her şeyden önce bu zengin adamlara kendi eşitleri bir çevre sağlıyor.


Ne güzel duygusal cevaplar verilmiş ama durum farklı. Hedef olayı hikaye, reklam olayı bir yere kadar. Futbol ranttır. Başkan dediğin adam kulübü yer bitirir. Kimse de "dur kardeşim bu paralar nereye gitti?" demez, diyemez.
Kaldı ki bir başkanın maddi anlamda zararı girdiği görülmüş mü?


küçük kulüplerde niçin başkan olunur sorusunun cevabı da, kulübün bulunduğu ilde, ilçede tanınırsın. Küçük yerlerde futbol takımı beldenin gözbebeğidir, sevilir sen de bundan pek tabi maddi-manevi faydalanırsın.


kişi hastalık derecesine kadar varan takım tutuyorsa ve yaptığı iş ticaret ise, maddi geliride iyiyse yönetici olur. genelleme gibi oldu ama araştırın çoğu yöneticiler böyledir. tabi ülkemizdeki futbol klup yöneticilerinin çoğu yöneticlik yapmayı bilmezler ayrı konu. onu da konuşuruz istersn :D
