[q]
(7) 

Kuru kayisi?

gurur #412407
Bununbi acik sari bi de koyu kahverengisi var. bunlarim arasindaki fark nefir? Koyu neden pahali?




 

Sarı renktekilerin rengini açmak için kimyasal kullandıklarını okumuştum. Bunun haricinde kalite farkından dolayı fiyat farkı olabilir.

blager

koyu olanı güneşte kurutulmuş oluyor. (diye biliyorum)

Laodike

kurutma şekli farklı

o koyu renkli olanlar daha "sağlıklı" diye pazarlandı ama hepsi aynı yerden çıkıyor malatyalı bir tanıdığınız yoksa

la noix

gün kurusu koyu kahve olanlar. güneşte kurutulduğu iddia ediliyor ama nem kalırsa içinde küf de olabilir(bkz: aflatoxin) organik muhabbetinden dolayı pahalıdır koyu olan. diğerinin de rengi kimyasallarla açılıyormuş. yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal olayı. hangisinin tadını seviyorsan onla zehirlen bence.

merena

rengi açık olanlar kükürtlü yani ilaçlı kayısılardır.
rengi koyu olanlar işlem görmeden yetiştirilmiş kayısılardır.

doğal olduğu için koyu renkliler pahalıdır.

bunlar ayırt edebileceğiniz özellikler. ayırt edemeyeceğiniz ise kurutma şeklinde kullanılan türk zekasıdır. güneşte kuruyan kayısı ve kurutulan yani yapay güneş ışığı yapar rüzgar ile kurutulanlardır. anam babam usulü kuruyan kayısı "kuru" olur. ama kurutulan kayısının hafif yaşışkan hafif ıslak biraz cıvık bir hali vardır. asıl buna dikkat edin.

cecilia

koyu olanları daha faydalı deyaalar. açık rengine göre koyu renginin tadı daha güzeldir. karamelize bir esansı var. kayısı cinsi ve kurutma farklılığı diye duymuş ya da uydurmuş olabilirim. :=)

felegin gozunu kamastiran adam

koyu olan gün kurusudur, kayısıyı güneşte bekletirler ve doğal olarak kurur, saklaması daha zordur ancak doğaldır. Sarı olana patik denir, toplanan kayısıları kapalı bir odaya(islim denir) koyarlar hiç hava almayacak şekilde kapısını kapatırlar(çamurla sıvanır kapı vs) ve içeride bir kabın içinde kükürt yakılır. Birkaç saat bu kükürt tüm kayısılara işler ve raf ömrü uzatılmış olur. Malatyalı bir insan genelde gün kurusu yer. Aynı zamanda kayısı çekirdeğinin de islimsiz olanı yani gün kurusunun içinden çıkanı makbüldür. İslimli olanda ekşimsi gıcık bir tad olur.

yanik
1

mobil görünümden çık