Not: Son zamanlarda bu tarz soruları sorduğumda; ya sev ya terketci cevaplar yazan beyinsiz bir güruh var duyuruda. Onlar lütfen zahmet edip okumasınlar. Zira senin kadar, benim de ülkem. Burada sadece bilgi almak için bir soru sorulmuş, senin kişisel yorumun değil için değil.
-------------

Merhaba merak ettiğim bir konu var,
hukuksal boyutu hakkında da pek bilgi sahibi değilim.
Bizim cenazemizin ne yapılacağı konusu ne kadar bizim bireysel tercihimize bakıyor bilen var mı?

-Mesela yakılmak isteyen biri için, neye göre izin alınıyor? Krematoryum var mı bu kişiler için? Bildiğim kadarıyla Leyla Gencer'in bedeni yurtdışında yakılmıştı. Aynı şekilde yurtdışından gelip küllerimizi denize serptirsek bir problem çıkarmı. O kadar ünlü değiliz sonuçta, egede sakızla çeşme arası döktürsek mesela. Klişe olur gibi yorumlardan ziyade, bunun mümkünatını soruyorum. Kimliğimizdeki din ibaresinin ne kadar etkisi var bunda.

-Bir de tıp okuyan bir arkadaşım organ bağışı ve kadavralarla ilgili birşey söylemişti, o kafama takıldı. Örneğin ehliyetimin arkasında organlarımı bağışlayacağım yazıyor, ancak bunun hiçbir geçerliliği yokmuş sanırım. Yine ailemize sorup, organlarımızı alabiliyorlarmış.

- Kadavra olarak kullanılan kişiler genelde evsiz,kimsesiz kişilermiş.
vs.vs.

Türkiyede cenazenin kontrolü ne kadar kişinin kendisinde, ne tarz kurallar var bilen biri anlatabilir mi?

 

1) turkiye'de yakilmaya imkan taniyan yer yok. son orneklerden birisi vasiyetinde yakilmak oldugu halde yakilmayan sanatcilar.
www.milliyet.com.tr bu haberde bircok bilgi var.

2) evet, aynen oyle oluyor. aile izin vermezse organlari alinamiyor. ehliyet arkasina onu yazdirmak yerine ailenize anlatin durumu

3) bu da dogru. bazi kisiler tibbi amaclarla vucutlarinin tip hizmetlerine bagislanmasini istiyorlar. bir nevi vasiyetleri.

entrapmen

başka bi denize serptir la küllerini pisletme denizi zaten yeterince pis. git dereye falan döktür.

cevap: tr de böyle bi hizmet yok.

altini ser incisi ker

kadavra olmakla ilgili zamanında söyle bir şey yazmış/sormuştum. kadavra olmak bana daha mantıklı geliyor

bakınız: www.eksiduyuru.com

kuduz balik

Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun md 14:

Madde 14- Bir kimse sağlığında vücudunun tamamını veya organ ve dokularını, tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı vasiyetle belirtmemiş bu konudaki isteğini iki tanık huzurunda açıklamammış ise sırasıyla ölüm anında yanında bulunan eşi, reşit çocukları, ana veya babası veya kardeşlerinden birisinin , bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatıyla ölüden organ veya doku alınabilir.

Yani evet, ehliyetteki organ bağışı kısmının bir önemi yok.

İlk sorunun cevabı için dergiler.ankara.edu.tr şunu okuyabilirsin. ''Ceset üzerinde yapılacak tasarruflar'' kısmında sorduğun soruya ilişkin bir yanıt bulabilirsin. Okuyamam üşenirim diyorsan anahtar kelimeler:

kamu düzeni
genel ahlak
kişilik haklarının ceset üzerinde tasarrufları kapsamaması
yassah gardeşim

Sonuncu söylediğin bir soru değil. Hukuken kimsesizlerin kadavra yapılması mümkün değil ama uygulamadaki durumu doktorlara sormak lazım daha ziyade.

terelelli
1

mobil görünümden çık