Neyse, Kuzey yarimkurede yaz iken, Guney yarimkurede kis olur diyoruz. Ama Ekvatoru gecer gecmez anlayamayiz heralde, mevsim degisikligini ekvatordan ne kadar uzaklika anlariz? Mesela ekvatordan gecmis biriniz var mi, ulke, sehir, iklim ve sicaklik degisimleri ornekleri bazinda soyleyebilecek var mi?
karşıt paralellerdeki ülkeler (kuzey x güney x) karalara ve denizlere konumları benzese dahi aynı iklimi görmezler. güney biraz daha soğuk, eğimden ötürü tabi.
eh bir de güney yarım kürede deniz oranı kara oranından çok daha fazla olduğu için zaten sıcaklık değişimleri daha değişik oluyor.
genel olarak birkaç örnek haricinde "şu kuzey paraleli şu güney pareleline denk gelir" diyemeyiz yani.
ha tabi, 1 kuzey paraleli 1 güney paraleline denktir heh. şöyle arabayla azıcık yolculuk yapıyosun sonuçta...
mortifera guzel aciklamissin da tam olarak onu sormadim, yolculuk, ulke ve hava izlenimi gibi birsey soruyorum:)
hmm o zaman şöyle söyleyeyim, mevsim değişikliklerinin farkına en fazla dönencelerden sonra varılır. 23.5 kuzey ve güney paralelleri aşağı yukarı yani.
benim fikrime göre de kuzeyde yengeç, güneyde oğlak dönencesini geçtiğimiz civarlarda belli olur.teorik olarak doğruluk payı bulunsa da makroklima değişimleri yolculuk esnasında hissetmek zor olabilir.zira hissedeceğimiz daha çok mikroklima değişiklikleri olacaktır, yani özel konuma bağlı (yükseklik, nem...) iklim değişiklikleri.bunlar da sağlıklı bir veri ortaya atmayı zorlaştırır.örneğin ekvatordan kuzeye, 25-20-18-15... gibi gitmesini umarken özel konuma göre 25-20-23-18-9-13 gibi gidişat da görülebilir.
bildiğim kadarıyla şöyle;
ekvator sınırında sırt sırta duran iki adam olsun. biri kuzey yarım küreye, diğeri güney yarım küreye doğru büyük bir hızla gitsin. iklim değişikliği giderek artacak, dönencelerde maksimum olacak, sonra kutuplara yaklaşırken iklim yine aynı olacak.
kusra bakmayın ama süper coşmuşsunuz. öncelikle zaten en basit seviyede olay bildiğiniz biz burada yaza girerken bizimle benzer paralelde öteki tarafta kışa giriliyor; keza sonbahara girerken bir taraf diğeri de bahara giriyor.
Eğimden dolayı güneyin aldığı güneş ışığı daha az enerji taşıyor olsa da güney ve kuzey arasındaki kara-su dağılımı eppey farklı olduğu için oluşuyor asıl güney kuzey farkı.