ışık hızı nedeniyle.
ışığın uzayda bir mesafeyi katetmesi bir zaman alıyor. mesela güneşin ışığı bize sekiz dakikada ulaşıyor. güneş şu an sönse bir 8 dk daha ışık alırız. o yüzden uzay mesafelerinde ışık yılı tabiri kullanılıyor. 10 milyon ışık yılı uzaktaki bir yıldızdan ışın sana 10 milyon ışık yılı sonra ulaşabiliyor. o yüzden ne kadar uzağa bakarsan o kadar eskiyi görüyorsun. 14 milyar ışık yılı uzağa baktığımızda evrenin ilk zamanları diye tahmin ettiğimiz şeyleri görüyoruz mesela. çok mindfuck bir olaydır kendileri :)
düz insan olarak anlatayım:
ışığın bize ulaşma süresi, yıldızın uzaklığına göre değişiyor. eğer çok uzak bir yıldız ise, yıldız şu an yok olmuş olsa bile yaydığı ışık yani görüntüsü bize ancak ulaşmış olabiliyor. yanılsama değil.
çok yüksek bir yerden su dökülse mesela, su kesildiği zaman bile bir süre yere dökülen su olacaktır. bunun gibi bir şey.
Peki bir gecede yüzlerce yıldızın kaydığı sanırım meteor yağmuru denen hadiselerde durum nedir. O da yıllar öncesinin meteor yağmurları mı? Yoksa mesafe yakın olduğundan saçma bir soru mu oldu?
@pokerface su dökülme meselesine bakarsak tamam biz yerdeyiz yukarıdan bir süre daha su geliyor ama musluğa başımızı kaldırıp bakarsak musluğun suyunun kesilmiş olduğunu görmez miyiz? ışık yansıması ile cismin aynı şeyler olarak anlatılmasını anlamıyorum. milyonlarca ışık yılı uzaktaki bir cisim uzaya çıkanlar tarafından gözlemlendiğinde yine bizim gördüğümüz gibi yansıması mı görülüyor. teleskop gibi bir aletle mi bakıyorlar? dünya'ya çok benzeyen bir gezegen bulundu." haberlerini nasa niye bu kadar heyecanla duyuruyor? o gezegen belki şu an da yok ya da artık benzemiyor dünyaya.
bak yetkili abi. şimdi pokerin verdiği örneği öyle düşünme
bir şelalenin altındao ldugunu düşün ve kör birisin diye düşün. şelalenin suyunu kestik diyelim. sen bunu göremiyorsun. ta ki su vücuduna değmeyi bırakana kadar suyun kesildiğini anlayamazsın öyle düşün.
@nicotinellsakızlımuhallebi yıldız kayması dediğimiz şeyde yıldızlar kaymıyor aslında karıştırmamak lazım. atmosfere giren taş çer çöp parçaları alev alıyor onlar da gökyüzünden yere inerken parlıyorlar ateşten dolayı.
mesafe gözardı edilecek kadar yakın olduğundan dolayı ışık hızından kaynaklı gecikme saniyenin onda biri kadar bile olmuyor.
görmek = ışığın gözümüze girmesi. musluktan su akmadığını görmek değil olay. başka bir örnekle benzeştirince karıştırdınız iyice. güzel bir örnekti halbuki.
bırakın suyu falan. ışık dediğin aynı araba gibi yol alıyor.yani böyle boşlukta vınnnn diye ilerliyor. çoook çok hızlı olduğu için sen onun yol alışını göremiyorsun. saniyede 300.000 km yol yapıyor.yani sen 600.000 km. öteye git, ben buradan sana feneri yaksam, sen o fenerin ışığını 2 saniye sonra görürsün. dünya üzerinde böyle bir uzaklık olmadığı için kimse kendi kendine test edemiyor.
yıldız dediğin de bi ışık kaynağı. deminki fener gibi. yıldız o kadar uzakta ki oradan yolladığı ışık sana ancak 15 milyar yıl sonra geliyor. yani senin o gördüğün taa 15 milyar yıl önceki ışık. anca gelmiş o kadar yolu. yorulmuş tabi.
yıldız kayması denen şey aslen göktaşı yağmuru olduğu için, dünyamızın atmosferinde yanan taşların ışığı olduğu için, yani mesafe yakın olduğu için o anda olan şeyler diyebiliriz.
@yetkili birine benzeyen abi bana sorduğun soruyu wessago güzel bir şekilde açıklamış zaten. ama yanıldığın en önemli kısım (bence) yıldızdan gelen ışığa hala yansıma diyor oluşun. bir yerden yansımadığı için yanılsama da değil, sadece sana geç ulaşıyor.
yansıma derken bize gelişini kastediyordum.
ışık hızından hızlı hareket edebilseydik dediğin olurdu, zamanda yolculuk etmiş olurduk. bir de meteor yağmurları dünyanın çeşitli zamanlarda o bölgelerden geçmesi nedeniyle oluyor, yani her yıl olanlar. arada geçip gidenler değil. taşlı tarla var yolumuzun üstünde arada bir aralarına dalıyoruz :)
meteorla ilgili cevaplar çok güzel lakin yine kafamı karıştıran bir mevzu var. halley kuyruklu yıldızı? malum 76 yılda bir görülüyor çıplak gözle. halley de mi çok yakından geçtiğinden bu kapsamda değil?
halley aslında belli bir yörüngede gidiyor, o yüzden karşılaşıyoruz arada bir.
gazetede okuduğuma göre daha geçen yine aydan yakın meteor geçmiş dev gibi ama araştırmadım daha doğruluğunu.