Bence bilemezler. Sonuçta tek modemden çıkış oluyor ve herkes aynı ip adresini alıyor. Arkadaşlar bilebilir diyor ama benim kafama yatmadı pek. Nasıl bilebilirler ki




 

mac numarasindan bilebilir sanirim. her pcnin mac numarasi ayridir.

mayeskuel

En fazla modemin mac adresine ulaşabilirler diye biliyorum ben. Yanlış mı?

foma

ayni modemi kac farkli bilgisayarin kullandigini bulabilirler.

mahsen

adsl baglantisinin hicbir layerinda sub-router baglantilariyla ilgili bilgi olmaz. yani herhangi bir ISP'ye gore modem (router) ile ISP arasindadir iletisim.

tom riddle

Biraz daha teorik bilgi lazım. Neden bilemezler ya da nasıl bilebilirler?

foma

bilemezler diyeyim ama kıllandırayımda. Dslam tarafında sadece modemin mac adresi görünebilir. Aynı çıkış ip si üzerinden arkadaki diğer bilgisayarlar sanal ip adresi ile natlanarak internete çıkarlar. Ancak şöyle bir durum var. Modeminiz airties ise bunun merkezi yönetim sistemi var. Uzaktan firmware çakabiliyorlar,wireless açıp kapıyorlar v.s. Tüm modemler için etkinmi bilmiyorum yada modeminizi telekomdan mı aldınız. Ancak teknik olarak mümkün gibi.

ned flanders

Genel olarak soruyorum ben. Kendim için falan değil.

@ned flanders, merkezi yönetim sistemi olmayan modem var mı? Yani şu markanın yok diyebilir misin? Bir de anlattığın şey bana pek yasal gelmedi.

Bir de bilebilir diyen arkadaşlar neye dayanarak böyle diyorlar?

foma

ben bizzat telekom teknisyenine sordum ordan görünüyor mu diye, evet görünüyo dedi.

muhabbet şurdan gelişti, abi komşuyla ortak kullansak sorun olur mu? ortak kullanım yasak diyorlar dedim,
kaç pc var dedi,
işte bizde 3 komşuda 2 var dedim,
sorun olmaz dedi,
iyide kaç pc olduğunu siz nerden bileceksiniz dedim,
bilmez olurmuyuz santralde bi modemde kaç kişi var hepsi görünüyo dedi.

trajikomix

yasal gelmedi derken? Telekomun verdiği modemleri merkezden yönetmesi mi? Merkezi yönetilemeyen modem telekomdan almadığınız modemlerin tümüdür. Airties modemi gidip bayiden alırsanızda telekom yönetemez. Ayrıca telekom santralden tek modeme kaç kişinin bağlı olduğunu göremez. Bu durumda ev içinde biz 26 kişi giriyoruz örneğin bu beni kaçak kullanıcı mı yapacak? Sadece görünürde ethernet ile taşındığını görürlerse ona göre ortak kullanım var diyebilirler. Birde fazla mac adresini sistemde görmesi de bir kaçak kullanım göstergesi değildir.

ned flanders

Yasal gelmedi derken şunu kastettim. Eğer modemime uzaktan etki edebiliyorlarsa, benim ağ içinde taşıdığım ya da bilgisayarımdaki belgeleri de göremezler mi? Bu bana yasal gelmedi. Neyse konuyu dağıtmayayım.

Diyelim ki ben modemi telekomdan değil de normal mağazadan aldım. Dolayısıyla telekomun modem üzarinde bir etkisi olmayacak. Yani ben aynı modemden 20 bilgisayarla da çıksam telekom modeme "sen kaç kişiye ip dağıttın" diye bir sorgu gönderemez. Zaten modeme de erişimi olmayacağı için kaç kişi olduğunu bilemez diye düşünüyorum.

foma

ISP'ler sana verilen interneti "sadece sen kullanabilirsin" diye bir zorlamada bulunmuyor ki? kendi internetini baskalarina satamazsin elbette (bunun sebebi ticaret kanunlariyla alakalidir daha cok) ama ticari amac gutmuyorsan internetini kullandirmanda bir sikinti olmamasi gerek. sozlesmeyi okumadim tabi, sozlesmede bununla ilgili bir madde varsa bilemeyecegim.

tom riddle

aynen doğru. Ayrıca telekom isterse paketleri dinleyebilir. Aynen telefon dinleme gibi bir olay bu. Yasal zemin oluştuğunda herşey mübahtır yani. Ayrıca internette hiçbir zaman tam anonimlik söz konusu değildir. İlla izler bırakılır ama dediğimiz gibi konu bu değil. Özetle içeride istersen 100 ip dağıt kablon görünmesin babayı bulurlar bana göre.

ned flanders

O zaman şöyle bir sonuca varıyorum. Eğer modemi telekomdan almışşsak kaç kişinin kullanıdığını görebilirler. Eğer telekomdan almamışsak göremezler. Doğru mudur?

foma

telekom'un verdiği tüm modemleri tr69 ile yönettiğini düşünmüyorum. Yönetse dahi sizin arayüzünüzden kaçak kullanım takip edecek değiller. Bence kablo görünmesi dışında kaçak kullanımı tespit etmek mümkün değil.

ned flanders

Konu kaçak kullanım değil de zaten. Yukarda örneğin @trajikomix teknisyen arkadaşa sormuş görüyorlar diye yazmış. Bunun teknik/teorik yönünü merak ediyorum.

foma
1

mobil görünümden çık