en.wikipedia.org
Bir insan nasil bu kadar cok dil ogrenebilir, butun hayatini vermesi mi gerekir bunun icin, yoksa genc yasta da boyle seviyeye gelebilir miyiz, tamamen mukemmel olmasa bile ve en azindan 10-15 dilde mesela...
Ayrica aranizda 10'a yakin dil bilen var mi, belki daha fazla?:)
ben turkce dahil 5 dil biliyorum. 2. yabanci dilini ogrendikten sonra her sey cok kolay olmaya basliyor. bir de diller birbirine benziyor ve sen disardan bakan biri olarak bir sure sonra bilmedigin bir dili bile kagit ustunde anlamaya basliyorsun. bende boyle en azindan.
peki @kayranın kedisi sen kaç yaşında öğrendin? yoksa anne babandan birisi yabancı mıydı? ben de meraklı çıktım valla.
ikinci dili öğrenirken onu öğrenmenin ne kadar kolay geldiği de bir ipucu olabilir. daha ne kadar gideceğine dair bir fikri oluşur kendi içinde.herhalde bu amcanın hiç fikri oluşmamış freni patlamış kamyon gibi önüne kattığını öğrenmiş.
+ kobaylar kampı isimli bir bilim kurgu romanında da sözlük okuyarak 1 gecede bir dili çözen insanlardan bahsediyordu.belki tamamı ile ayrı birşeydir
annesi ermeni babası arap olan, dolayısıyla ermenice, arapça ve türkçe bilen, fransız lisesini bitiren, genel kültür olarak ingilizce bilen ve almanca dilinde eğitim veren bölüme giren bir tanıdığım var.
şans işi :)
kayranin kedisi doğru söylemiş, bazı diller var ki onu öğrenince diğer diller çok yakın geliyor ve çözebiliyorsun.(fransızca-italyanca gibi) dil ve kelime bilgisi olarak belli bir noktayı aştığın zaman çok daha kolay oluyor durum.
ingilizce biliyorken fransızca öğrenmeye kalkışsan bile inanılmaz katkısı oluyor. kelimeler ve cümle yapıları ipucu verebiliyor bazen.
Biz buna metodoloji de "language aptitude" diyoruz.
birden fazla dil öğrenme ( 2 yada 3 dil değil en az 6 -7 dil) özel bir yetenek gerektirir(latent abilities).bunun öğrenen bunun bilincinde olmaz,kolay öğrendiğinin bilincindedir yalnızca.küçük yaşlardan beri birden fazla dile maruz kalanlarda genellikle görülür 10a yakın dil..tabi birçok insan multilingual olabilir ancak;küçük yaşta öğrenmeye başlayanlar daha etkin kullanabilir dili.
bir de;
eğer aynı dil ailesinden başka bir dili öğrenmeye başlıyorsanız;söylendiği gibi; öğelerin dizilişi,kelime yapıları,sesletim,eklerin dizilimi gibi dile özel durumlar da öğrenmeyi kolaylaştırır.Halihazırda mevcut öğrenme yeteneğini destekleyici unsurlar yani.
ya ben de
1999 arapça 2 kur
2002 ingilizce 1 yıl hazırlık
2004 almanca 3 kur
2005 fransızca 3 kur
2008 rusça 4 kur
2009 ispanyolca almayı dusunuyorum.
benimkisi sadece basitce okudunu anlayabilmek konusabilmek ve kulturleri hakkında fikir edinmek için.
babaannem rus ve evet cocuklugumdan liseye gelinceye kadar turkiyede degildik; gocebe yasadik biraz amerika,asya,avrupa'da bulunduk. cocukken ogrenmek cok daha kolay ve kalici tabii ki. sokakta oynarken farkinda olmadan bile ogreniliyor, sonra bir bakmissin ki o dilin aksaniyla dusunup konusabiliyorsun. ayrica rusca biliyorsan rus kokenli dilleri de cok rahat ogrenebiliyorsun, cunku dusunce yapisi ayni oluyor. turkce-azerice gibi.