[q]
(7) 

b tipi likit fon?

ilkinci #407010

sevgili bankacılar, kenarda az bir miktar para var. normalde hep B tipi likit fonda tutardım. ama şurada likit fon getirisi aylık yüzde 1'lerde görünüyor. vadeli mevduatlar ise yüzde 6 gibi. şu linkteki bilgileri yanlış yorumlamış olabilir miyim? www.fonmarket.com




 

annemden bildiğim b tipi fonun hiç bir getirisi yok, vadeli hesaba yatırın.

pinking of you

likit fon aylık getirisi aylık %0,60 civarıdır vadeli mevduattaki oran ise yıllık olarak verilir, o oranı önce %15 azaltman (vergi) sonra da 12 ye bölmen gerekir aylık net getiri için.

passenger

linke bakmadım ama vadeli mevduat yıllık faiz verir.

drip nick i zaten kullanilmakta

şu an bankaların ortalama vadeli mevduat faizini baz alırsak istisnalar hariç b tipi likit fon getirisi daha yüksektir, ayrıca faiz günlük olduğu için vade bekleme derdi de olmaz, fakat bu kadar avantajının yanında bir de dezavantajı var tabii bu da hesap işletim ücreti.

passenger

diyelim ben 2000 lirayı aylık %6 faizle yatırdım mevduata. int şubesinde 20 lira getiri gösteriyor buna. bu yüzde 15 vergisi kesilmiş hali midir? yoksa bi de yüzde 15 vergi mi kesilecek faizi eklenmiş ana paradan? yani demek istediğim midyata pirince giderken evdeki bulgurun başına iş gelir mi? :)

ilkinci

6 x (0,85) / 365 x 30 = 0,419 bu alacağın aylık faiz oranı

2000 / 100 x 0,419 = 8,38 lira bu da alacağın aylık faiz tutarı.

passenger

*** bu durumda vadeli hesap senin için daha mantıklı çünkü vadesiz hesap (b tipi likit fon) seçeneğinde gelecek olan paranın neredeyse tamamı hesap işletim ücretine gider.

passenger
1

mobil görünümden çık