Stress'ten kurtulma metodları arasında düzenli nefes alıp vermek varmış. Nedir bu düzenli nefes alıp vermek? Nefes alıp vermenin düzen kriterleri nedir? Nasıl ölçülür?




 

nefes al bi. sonra ver.

ölcü bu hocam

serabetan

nefes al. sonra birkac gun vermeden bekle. olcu budur.

imparator21

ciddi bir soru. cıvıtmasanız da bir şeyler öğrensek.

düzenli almaktan kasıt ne bilmiyorum bu arada.

even i say faith no more

nefes alış ve veriş süresinin eşit olması. ciğerlerin her yerine doğru nefes almak ve nefesi tutmamak. bunun dışında ujai denen gırtlağı hafif daraltalarak alınan bir nefes türü var, kanı ve bu sayede bedeni ısıtmak için kullanılıyor. bunlar dışında çeşitli amaçlar için başka başka teknikler var ama kimini yapmak biraz tehlikeli, daha doğrusu bir kere yaptın mı sürekli devam etmek gerekiyor, çünkü vücut alışıyor. bırakınca çöküyor filan. o yüzden sen benim yazdığım ilk iki cümleyle ilgilensen bile yeterli.
bi de mesela ney üfleyenlerin mum söndürmeden üfleme tekniği var, çok nazikçe nefes vermek.

kediebesi

Burundan derin nefes alıyorsun yavaşça ağızdan veriyorsun. Lise zamanımda ki rehberlik hocam bu taktiği yapmıştı sınavlardan önce heyecanımı bloke edebileyim diye.

skywalkeremre

diyaframı kullanıcaksın. burnunla nefes alıp ağzınla nefes vericeksin. ana hatları bunlar. detayler için merkeze bağlanıyoruz.

tunachu

diyaframı kullanmayı öğrenmek de basit. elini göbek deliğinin üst tarafına karnına koy. nefes alırken oranın kalkmasını sağla. bir de nefes alırken koltukaltları ve kürek kemiklerine doğru üst tarafları da iyice kullanmak gerekirmiş. ciğer normalde içinde hava olmadan sönük duran ve havayla şişen birşey olduğu için her bölümünün iyi çalışması önemliymiş, tek yönlü kullanımı kötüymüş. bu ek cevabıma tik istemez :)

bi de yogis of tibet belgeselini izle, dilini anlamasan bile görüntülere bak biraz. orada (lotus) bağdaşta otururken 1 metreye zıplayıp havada tekrar bağdaş kurup düşen bi abi var. işte bu abiler nefes tekniğinin ustası (onlar prana diyor), üzerilerinde bilimsel araştırma yapılıyor. (bi kere yaparsan bırakaman diyen abi de bu)
belki bu konuda çok gevezelik ettim ama şunu da belirtmeden edemiycem. bu abilerin bu konuda bu kadar ustalaşmasının nedeni herkesin ömrünün nefes sayısıyla belli olduğunu ve bu sayının herkeste değişse bile doğumdan belli olduğunu düşünmeleri. çekirgelerin ölmesini henüz istemediği bazı guruların nefesini yukarıdaki cevapta söylendiği gibi uzun süreler tutarak ömrünü uzattığı anlatılıyor.

kediebesi

breath4health.com
nefes ile haraketi birleştirirseniz coşkuyu yakalarsınız, bu siteden basit haraketlere bakıp öğrenebilisiniz.

spankenstein
1

mobil görünümden çık