
kaynamaya başladıktan sonra sıcaklık farkı olmaz(olur da az bir şey olur). buharlaşma hızını artırırsın.


Ne kadar büyük ateşe koyarsanız koyun o su zaten 100 derecede kalacak.Fark yok yani.


kaynadığı sürüce olmaz çünkü kaynama noktasındaki sıvıların sıcaklığı sabittir. Yani makarna iki durumda da 100 derecelik bir ortam içinde olur. büyük ocağın verdiği fazla ısı daha hızlı buharlaşmaya sebep olur sadece ve makarnaya etki etmez.


@grgn
yanlış biliyorsun dostum, sıcaklığı 120 dereceye çıkartan kombiler var. 100 derece suyun kaynamaya başladığı alt sınır sadece.


@blackmail
o kombiler suyun içinden geçtiği tankın basıncını değiştirerek 120 dereceye çıkartıyordur muhtemelen. yoksa öyle bir şey mümkansız.


teoride farketmez gibi ama pratikte kesin farkeder, o da büyük ocağın ısı kaybını daha çabuk telafi etmesinden olabilir


juusto +1


ortam sıcaklığına göre var olan ısıyı koruyabilmek için büyük ocak elbette fark edecektir. bu deneyin aralık ayında sivas ve antalya'da yapıldığını düşünün mesela. ayrıca suyun saflığı ve bulunduğunuz yükseklik de suyun kaynama ısısını etkiler.


valla soruyu okumadım desem yalan olmaz. öyle 100 derece falan görünce direk atladım, bi anlık oldu her şey:)


saf su olmadığından sıcaklığı kaynama noktasından sonra da artar diye hatırlıyorum ben lise kimya konularından.


illa kombiden örnek vermeye gerek yok. suyun sıcaklığını 120 dereceye çıkaran tencereler de var. adına da düdüklü tencere diyorlar. içindeki basıncı arttırarak yapıyorlar bu işi. ama konumuz da bu değil, soru da bu değil.
açık hava basıncı altında ocağı az da yaksan, çok da yaksan kaynama sıcaklığı sabittir. 100 derecedir demiyorum, sabittir diyorum zira suyun saflığı, havanın basıncı bu sabit olan değeri etkiler. ankara'da çeşme suyu 96 derecede kaynar mesela. ama ocağın altını açarak aynı suyu 100 derece yapamazsınız.
