1.)"Duraklamanın dış nedenlerinden biriside , Osmanlı Devleti'nin doğuda ve batıda doğal sınırlarına ulaşmasıdır"..
Doğal sınırlara ulaşmak ne demek ?

2.) Tımar sistemi ne ? kim getirdi,kim kaldırdı? neden kaldırdı ?

3.) 1. meşrutiyet , 2.meşrutiyet özellikleri en temel farkları ?


Bildiğiniz kadarıyla , ve ayrıntıya girmeden , akılda kalacak şekilde açıklarsanız süper olur..

 

www.eksisozluk.com

pitcheuse

comeonchick sayesinde de uzun yıllardır doğal sınır kavramını yanlış yorumladığımı görüyorum,

doğal sınır denince benim aklıma merkezi sistemle yönetilemeyecek kadar uzak, osmanlı idaresine elverişli olmayan/kolayca yeniden kaybedilebilecek topraklar geliyordu..

pitcheuse

@comeonchick, doğal sınırdan emin misin? Ben "az daha ilerlersek eldekileri de kaybederiz" diye biliyordum da doğal sınırı.

bitter cikolata

(bkz: doğal sınırlar)
(bkz: doğal sınırlarına ulaşmak)

türkçe sitelerde iki türlüsü de yazıldığı (hem dağ tepe, hem de merkezden uzak olarak) için ingilizcesine bakayım dedim.
wiki.answers.com
wiki.answers.com

ingilizcesinde dağ, nehir, okyanus demişler.

kendi düşüncemi de ekleyeyim. bana kalırsa doğal sınır; dağ tepe de dahil olmak üzere, karşı tarafa geçmeye çalışmanın büyük dezavantaj yarattığı, rakip tarafından kolayca savunulabilecek bir çizgidir. örneğin bir nehri, köprüyü savunmak orayı geçmeye çalışmaktan çok daha kolaydır. geçmeye çalışan taraf başarılı olsa bile muhakkak büyük kayıplar verecektir.

anonim yazar

ben de doğal sınırları coğrafi olarak biliyordum (dağ, nehir, deniz vs..) comeonchick haklı bence de.

sir gawain

comeonchick haklı ancak şu şekilde oluyor; mesela viyanayı ele aldığımızda, fiziki koşullar anadoludan o tarafa kadar dağlık ve tepelikken, ondan sonrası tamamen düzlük ve geniş arazi, sonrasında hiçbir çıkıntı yok. dolayısıyla mesela o zamanki koşullarda istanbul'dan yönetilen ve sınırları avrupanın sonuna dayanmış bir osmanlı imparatorluğu düşünün; bütün saldırılara açık ve elden çıkması, osmanlıyı zarara uğratması yüksek ihtimalli topraklar o zamanki doğal sınırları oluşturuyor.
avrupa düzlük olduğu için zamanında şehirler surlarla korunuyordu ve aslında istanbul'un fethi o yüzden avrupaya yeni bir anlayış getirdi, çağ atlattı...

sirkelimon

doğal sınırına ulaşmayı bize güçlü devletlerle komşu olmak biçiminde de öğretmişlerdi.

miss antartika

2. I. Murat kurdu, II. Mahmut kaldırdı. (yerine asayiş için redifleri getirdi) neden kaldırdı sorusuna cevap olarak genel olarak bozulma derim ama bakmak lazım daha detaylıca.

3. I. Meşrutiyet Döneminde

a. Padişahın + meclisi kapatma ,
+ sansür ve sürgün ,
+ yasaları veto etme yetkisi var.
b. Hukumet padişaha karşı sorumlu
c. Parti ve cemiyet kurma hakkı yok
d. Meclis iki kanatlı yapıya sahip (Ayan: Üyelerini padişah atar, ömür boyu görevde kalırlar, Mebusan: Üyelerini halk dört yılda bir seçer.) [Bu madde iki dönemde de geçerli]

ikinci dönem ise tam tersi; padişahın meclis kapatma, sansür, sürgün, veto yetkisi yok, hukumet meclise karşı sorumlu. parti ve cemiyet kurma hakkı var, çok partili hayata geçiş var.

irbat
1

mobil görünümden çık