Öncelikle aşağıda okuyacaklarınız tamamen hayal ürünüdür. (yersen)
Bir ev alma durumu söz konusu. Ancak içinde kiracı ikamet ediyor. Kiracının sözleşmesi 01.06.2012 itibariyle sona erecek ancak sözleşmede bulunan maddeye göre 2 ay öncesinden haber verilmediği takdirde otomatik yenileniyor.
Evi satın alan kişi ilgili şehirde kirada oturuyor, kendi üzerine bir mülkü yok o şehirde. Kiracı ile iyi niyet çerçevesinde görüşme yapılıyor ama kiracı işi yokuşa sürerek çıkmayacağını ifade ediyor. Alan kişinin amacı zaten kiradan çıkıp kendi dairesine geçmek.
Ne olur bu işin sonu? İlla mahkemeye taşınacak kiracının tutumu sebebiyle, ancak yaşamış etmiş olanlar veya konuya hakim avukatlar varsa ne kadar sürede çözülür bu iş? Kiracı yeni kanun bilmem ne diye zırvaladı ama nedir ne değildir bu işler?
Peşinen teşekkürlerimle,
nakliye masrafını ev sahibi karşılayacak densin. Biz öyle çıkartmıştık.
Buraya göre hakkınız gayet var:
www.hukukrehberi.net
rehber.uzmantv.com
Noterden bir ihtarname gönderin iki ay öncesinden, sözleşmenin biteceğine ve evi boşaltması gerekeceğine dair. Aksi halde dava, avukat ve maddi zararınızın tahsil edileceğini de hatırlatın.
2 aydan az zaman kalmış işte. konu zaten bu.
di mi ?
@janavarorion,
kiracı iyi niyetli olsa dediğin işe yarayabilirdi. hatta kalan 2 ayın kirasından feragat etmeyi dahi teklif ettik ama işe yaramadı.
@truvaiti,
Evet, şu anda 2 aydan az var sözleşme bitimine.
Yani otomatik yenileme maddesi devreye girmiş durumda.
Ben prosedürü bilmiyorum ama, satın aldığınız tarihte eğer 2 aydan az zaman kaldıysa sizin sanki yükümlülüğünüz olmaz gibi geliyor bana.
Bu durumda bence de siz hızla bir ihtarname gönderin. "Evi yeni aldık, sözleşmeniz bizi bağlamaz, yasal süre içinde boşaltın minvalli. Eğer kanun maddesi alıntılarsanız daha efektif olur."
Bu arada da görüşmeye devam edin. "Yasal mertebeye taşınırsa hem rahatsız olursunuz, evde huzurunuz kalmaz hem de masraflar sizde kalır, bizim de eve ihtiyacımız var, sizi çıkartıp 500bin lira kira alalım demiyoruz" temalı söylemlerde bulunun.
Siz yasal olarak kazanır mısınız emin değilim ama kesin kazanacak gibi davranır ve yasa maddelerini refere eder; işin ehliymiş gibi davranırsanız %90 oranda "ulan avukat haklısınız dedi ama ne riske atıcam" diye düşünür. Ayrıca, huzur evi ev yapar, siz çık çık çık dedikçe artık çıkmak ister.
Ama tabi siz de keşke önden bu konuları görüşseymişsiniz evi almadan.
"ev artik benim ya sen simdi cikarsin ya da yeni sozlesmede zamli kira sana girer" deyin...
en kotu ihtimalle oradan aldiginiz kira simdiki evinizi karsilar. hatta artar bile. sozlesme bitene kadar hem si zarar etmemis olursunuz hem de para birikir iste kotu mu?
altı ay zamanı var adamın. biraz da kiracı lehine düşünün. yok öyle ben yani ev sahibiyim benim dediğim olur demek. alırken biliyordun içinde kiracı olduğunu - veya bilmen gerekiyordu. adamın da hakları var. satın aldığınız tarihten itibaren altı ay zamanı var. noterden yazı göndermeniz lazım sürenin başlaması için. o da ancak içinde siz oturacaksanız geçerli olur. yok oturmazsanız veya başkasına kiraya verirseniz dava açar çatır çatır alır tazminatını.
@block,
adamın hakkı yok demiyorum zaten, ama işi yokuşa sürüyor olması hoş değil. içinde mal sahibi oturacak, yeniden kiraya verme gibi bir durum söz konusu değil.
@alikavazinmahmut,
evin yeni sahibi kafasına göre kira zammı yapamaz yeni sözleşme olsa bile, sözleşmede %10 oran var, bu konu da mahkemeye taşınırsa o orandan daha yüksek olmasına izin verileceğini sanmıyorum.
aynı şeyi bizim ev sahibimiz de yapmıştı.
ve biz de sizin kiracınızın yaptığı şeyi yapmıştık.
kusura bakmayın, ama kiracı siz evi satın aldığınız için hemen ertesi gün taşınabilecek maddi güce ya da boş zamana sahip olmayabilir.
evden çıkmadık ve mahkemelerde uğraştırdık adamı.
sonra da taşınma-ev tutma vb. masrafımızı vermeyi kabul etti öyle çıktık.
içinde mal sahibinin oturacak olması işi yokuşa sürmesine engel teşkil etmiyor.
adamın evi ve hayat düzeni söz konusu, tabii ki işi yokuşa sürer.
ayrıca evi alırken içinde kiracı olduğunu bilerek alacaksınız.
satın almadan önce içindeki kiracıyla konuşup, işi yokuşa sürüyorsa evi almamak ve bunlarla uğraşmamak gibi seçenekler de mevcut.
kusura bakmayın, sözüm size değil, ama ev sahibi olduktan sonra her şeyi kendi hakkıymış gibi görenlere katlanamıyorum.
2 aydan az zaman kalmasının sizin ile bir ilgilis yok. daha önceki malik ile kiracı arasındadır. dilerse o 2 aylık süreyi önceki malikten talep edebilir. siz ise o kira sözleşmesi ile bağlısınız. ancak bu işlemleri bir avukat vasıtası ile yapın. malik değişmişse ve yini malik ilgili evi mesken olarak kullanmak istiyor ve aynı il sınırları içerisinde başka da bir evi yoksa, ;( yani bu tahliye talebinde haklı ise) yeni malikin ihtarı ile çıkmak zorundadır. icabında zorla çıkartılabilir ve tüm masraflarda kendisinden istenebilir. 2 aylık süreye takılmayın yani.
@blatta hiberna,
adama hemen yarın çık demiyoruz zaten, önünde 2 ay gibi bir süre var. iyi niyetle davranıp bana x ay süre verin çıkayım dese ona da razıyız ancak "ben avukatımla görüştüm, işi mahkemeye taşıyacağız" şeklinde tavır takınması hoş olmayan.
evi satın alırken kiracı olduğunu biliyorduk elbette ancak böyle bir tavır beklemiyorduk.
@ground,
bilgi için teşekkürler, izleyeceğimiz yol da o olacak. tapunun devri ile protesto çekilecek ve 6 aylık süreyi beklemeye başlayacağız zira ev sahibinin üzerine bir mülk yok aynı il sınırları içinde.
amacım tartışmak değil, siz de kendinize göre haklısınız ama bence düşünmediğiniz, daha doğrusu kendi acelenizden atladığınız bir şey var.
adamın elinde bir kontrat var ve adam bu kontrata göre hayat düzenini planlıyor.
ve adam tam bir yıl daha o evde yaşayacağını zannedip, ona göre plan yapmışken, siz birden bire çık diyorsunuz.
adam da zaman kazanmak için elinden geleni yapacak elbette.
belki adamın parası yok. bu devirde taşınmak, ev tutmak, depozito vermek, emlakçıyla anlaşmak, uygun kiralı ev bulmak kolay mı? tahliye etmek ne demek yani sokağa mı atacaksınız?
önemli olan hangi tavrı beklediğiniz değil, bu maalesef belki bilgisizliğinizden, belki aceleciliğinizden, ama sizin ihmaliniz.
bir ev alırken içindeki insanlarla neden konuşulmaz ki?
ev sahibine parayı verip evi almak kolay, ama o evde yaşayan o adam.
bence ev sahibiyle anlaşmaktansa içindeki kiracıyla anlaşmak daha önemli.
aynı şey bizim de başımıza geldi ve adam da bizle muhatap olmadan, emlakçının gazına gelip evi satın aldı. ve biz yeni iflas etmiştik. yani bu tavrı takınmaya mecburduk. biraz da bunları düşünün.
kendisi askerdi ve şehir dışından geliyordu o da.
yani benzer durumlar yaşadık.
evin kirasını ödemeye devam ettik ve evden çıkmadık.
zaten taşınabileceğimiz paramız yoktu.
evet evi huzur ev yapar, ama paranız yoksa ya da imkanlarınız kısıtlıysa huzursuz da yaşamaya alışıyorsunuz.
kimse de bizi tahliye falan edemedi.
mahkemeye verdi, yaklaşık 5-6 ay kaybetti.
mahkeme devam ederken de biz taşınma masraflarını istedik, taşınacağımızı söyledik, adam adliye koridorunda sevincinden zıpladı.
bize 5 bin civarı gibi bir para ödedi, öyle taşındık.
bu bahsettiğim olay 4 yıl önce falan oldu.
bu arada olayın maddi yönü olmaya da bilir.
adam sadece hayat düzeni açısından ve haksızlığa uğradığını düşündüğünden de böyle davranıyor olabilir.
@blatta hiberna,
haklı olabilirsin, biz sadece malik gözüyle baktığımızdan atladığımız noktalar vardır. ama bu satış işlemi 31 mart günü yapılsaydı adamın geleceğini düşünmek için 2 ayı olacaktı sadece.
eski veya yeni ev sahibinin sözleşme bitiminden 2 ay önce çekeceği ihbar yeterliydi sözleşmeyi sona erdirmek için, yani öyle yılları planlayarak yaşama durumu söz konusu değil.
öte yandan kiracı mülkün bulunduğu apartmanda benzer özellikte daireler olmasına rağmen taşınmaya yanaşmıyor. taşınmak kolay bir iş değil elbet ancak iyi niyet sayesinde birkaç ay zarfında çözülmesi gerekirdi bu işin.
bu olayda iki taraf var, birisi iyi niyetle çözümleme derdinde, diğeri kötü niyetle. hak / hukuk kimden yana, o ayrı mesele. adamın taşınabileceği daire hazır, taşınma masrafını geçtim, 2 aylık kiradan feragat ettik ama dediğim gibi niyet iyi olmadıkça bir işe yaramıyor bu söylediklerim.
valla ev sahibi bu durumda haksız aga , istediğin kadar işi yasal merciye sun davayı kaybedecek kişi sensin. kiracı da hakkı olan şeyi kullanıyor , adamın yaptıgı bişey yok ki. siz evi alırken bu durumu biliyordunuz , engel olsaydınız yada kabul etmeseydiniz. ne yapsın adam 1.5 ayda yenı ev bulup tasısınmı herseyı ? nıye ? sen evde oturacaksın dıye mı ? adamı ne ılgılendırır senın evde kalacagın ? adam vaktıyle bı anlasma yapmıs ve bu anlasma cercevesınde 2 ay oncesınde bıldırılmedıgı surece sozlesme yenıden yenılenır dıye de hukum koyulmus. sen bu maddeyı es gecmesını talep edıyorsun ve magdur edıyorsun adamı.
adam ıstemıyosa yapacak bısey yok . bır yılda daha bekleyıp suresı geldıgınde ıhtarnameyı cekeceksın.
yasal olarak süresi altı ay. iki ay filan değil eğer sözleşme otomatik uzamaya girdi ise ki anladığım kadarıyla girmiş. yokuşa filan sürme işini bilemem, biraz da onun cephesinden görün, gerekiyorsa ev bulmasına yardımcı olun. hepimiz hayatın çeşitli dönemlerinde değişik pozisyonlarda kalıyoruz, adam gibi gelip benimle konuşan hiçkimseye terbiyesizlik yapmadım ben şimdiye kadar. veya efendi efendi bir şey rica ettiğim insanlar genelde ellerinden geleni yapmaya çalıştılar. geneli de öyledir insanların. aradan bir iki belalı çıkar. onda da yasalar devreye giriyor zaten. bu durumda da yasal süre altı ay.
Siz "60 gün önce 'çık kardeşim' desek çıkacaktı ama 45 gün önce 'çıkar mısınız' deyince adam kıllık yapıyor biz de buna sinir oluyoruz"
diyorsunuz di mi?