Bu yaz 30 Haziran - 27 Eylül Tarihleri arasında Erasmus Staj ile Almanya'da staj yapacağım. Bu tarihlerin bir hafta öncesinde gidip 1 hafta sonrasında dönmek istiyorum.

Yeşil Pasaportum var, ama tabi yine de vize almam gerekiyor.
Bunun yanında 6 Ağustos'a kadar geçerli bir Polonya ülke vizem var. 3 aylık schengen de içeriyor bu.

Birinci sorum: Belgelerin asılları henüz elime ulaşmadığı için vizeye başvuramıyorum. Okuduğuma göre 90 günü geçen kalışlarda vizenin çıkması 2 ayı buluyormuş. Onun için, 90 günü aşmayan vize alıp Almanya'da bu vizeyi uzatabilir miyim? Gitmek istediğim tarih 20 Haziran. Yani 20 Haziran başlangıçlı bir vize alıp bunu orada uzatabilir miyim?

İkinci sorum: Henüz randevu almadım ama ankara için ne kadar sonrasına randevu veriliyor?

Beni bu konularda aydınlatırsanız çok sevinirim.

 

calisma izniniz cikti ise,alman konsoloslugundan alinacak vize 1 günde cikar muhtemelen belki islemler uzun sürerse bir kac günde cikar.

ama bahsettiginiz zav in verecegi calisma izni ise o 2 ayi buluyor 3 aydan uzun olsun olmasin.

calisma izni ciktiktan sonra o belgeyle gidince daha rahat olur vize almaniz.

ben anlamadim pek,calisma izni cikardilar mi cikarmadilar mi?su andaki durum ne tam olarak ona göre yardimci oliyim.

genelde direk calisma tarihleri icerisinde veriyorlar,vizenizi.yani uzun kalma isteginiz gözardi edilecektir.

vize,calisma vizesi sizin zevkinize göre verilmez,isin gerektirdigi süre ne ise o kadar verilir,yani kisa vize alip gidiyim olmuyo.

serabetan

erasmus stajını üç ay yapacaksanız çalışma vizesi değil turist vizesi verecekler size, 3 aydan uzun süren stajlarda çalışma vizesi veriliyor, eğer imkanınız varsa 3,5 ay staj yapın ve vizeyi 4 aylık alın sorununuz çözülsün aksi takdirde yurtdışındayken 90 günlük vizeyi uzatmak mümkün değil (geçen yıl hollanda'da uzatamamıştım).
bir diğer alternatif de işyeri ile anlaşıp bir hafta erken ayrılmak, yani 12 hafta yerine 11 hafta staj yapmak -bu görece daha kolay çünkü size yasal olarak ayda iki gün izin verecekler, o izinleri kullanmazsanız bir hafta önce rahatlıkla çıkabilirsiniz (benim yöntemim buydu)

mocha

aksama detayli yazacagim ama stajin süresine göre turist vizesi verme olayi yoktur,2 ve 4 er ay iki stajimdada ayni vize türünü,calisma - egitim vizesini aldim.

serabetan

Merhabalar, cevaplariniz icin tesekkurler. O halde durumu biraz daha aciklayayim.

Yaptigim on arastirmalara gore ZAV belgesi almama gerek yok.

Cunku Erasmus Staj programi kapsaminda gittigim icin, isverenden maas almayacagim icin saniyorum kultur kapsaminda degerlendiriliyor.

Kabul mektubum 30 Haziran - 27 Eylul tarihlerini iceriyor. Yani 89 gun.Fakat benim yapmak istedigim sey, Bu 30 Haziran'dan 5-6 gun once gitmek. Boylece kalmak istedigim sure 90'gunu asiyor.

Bu sebeple:
1) Bu durumda 25 Haziran'dan baslayan 27 Eylulde biten bir vize almam mumkun mu? Toplam 95 gun.
Eger mumkunse bu vizenin cikmasi 2 ay suruyor okuduguma gore, bunu daha kisa sekilde elde etme yolu var midir? Yani Once 90 gunluk vizeye basvurup ardindan oraya gidince 5-6 gunluk uzatabilmek imkani var midir?

lagoon

yine benzer cevapları yazacağım aslında;

sen şimdi turist vizesi alıyorsun, çalışma iznin yok, erasmus'tan dolayı para alacaksın ama çalıştığın şirketten para alamayacaksın. (şirket sana elden cep harçlığı verebilir ancak, banka hesabına bir şey yatıramaz çünkü yasal olarak orada bulunma amacın çalışma değil.)

turist vizesi 90 gündür, 91 gün istersen vermezler, zaten konsolosluk da sana gittiğinde 90 günlük vize verecek, kaç gün kalmak istersiniz diye dahi sormayacaklar. (erasmusla okumaya gidersen 5 ay kalacağın için ve nasılsa oturma izni alacağın için ek süre isteyip istemediğini soruyorlar mesela)
ve bu 90 günlük vizeyi sana max. bir hafta içinde verecekler (erasmus belgelerinden ötürü genelde 2 iş gününde pasaportun eline geliyor).
sonra uzatma imkanını otel vs. rezervasyonları ile ve ikinci başvuru ile (vize başvuru parası ödeyeceksin bu sefer, erasmus başvurusunda vize parası ödemiyorsun) alabilirsin.

@ serebetan : stajlarını 3 aylık erasmus stajı olarak yapmadığın için yanlış bilgi verdiğini düşünüyorum.
2 aylık erasmus stajı denen bir şey yok zaten, bu durumda bir şirketten davet alarak gitmiş olmalısın ve bu yüzden çalışma vizesi almışsındır.
3 aydan fazla erasmus stajı yaptıysan da prosedür öyle ancak tam 90 günlük stajlarda turist vizesi veriyorlar, tecrübeyle fena halde sabit..

mocha

Cevap için teşekkür ediyorum.

Son olarak netleştirmek istediğim nokta;
Mocha evet durum ilk paragrafında belirttiğin gibi.

Güzel, şimdi bu amcalar bana 90 günlük vize verecekler. Sonrasında dediğin şekilde uzatabilme imkanım olacak.

Peki son sorumu soruyorum o halde, 90 günlük vizemin başlama tarihi benim istediğim tarih olacak değil mi? Kabul mektubumda başlama tarihi 30 Haziran iken vizemin 25 Haziran'da başlamasını istiyorum. Mümkün mü?

Şimdiden teşekkürler ediyorum cevaplayanlara ve Mocha'ya.

lagoon

Başlama tarihin makul aralıklar içerisinde istediğin tarih olur ama bitiş tarihi de tam 90 gün sonrası olur bu durumda.
Ben vizemi staja başlama tarihimden 4 gün öncesinde başlatmıştım, ancak gider yerleşirim diye, vermişlerdi sorunsuz, sanırım sen de alabilirsin ama 10 gün öncesine de vermezler yani.


Ek bilgi:

Şöyle ki vize başvuru evrakıyla birlikte uçak biletlerini de yanında götüreceksin, eğer uçak biletlerinde gidiş-dönüş arası 90 günü geçerse seni arayıp yeniden bu gün aralığında biletlerini düzenlemeni istiyorlar. Ben de bunu hiç düşünmeden kafama göre biletleri almıştım, 93 gün olmuş iki biletin arası, uyarı geldi, dönüş biletimi 3 gün erkene çektim ve tabii bilet değişikliği için de para ödemek zorunda kaldım. - Sen de aynı masrafı yapma diye söylüyorum, 25ine gidiş biletini alacaksan tam 90 gün sonrasına al dönüşünü.


Şimdiden hayırlı olsun bu arada, çok güzel vakit geçirmeni diliyorum :)

mocha

uzun süreli vizelerda idata aracı kurumu değil bizzat almanya büyükelçiliği veya almanya başkonsolosluğundan başvuru yapman gerekiyor kardeşim bknz: almanyakonsoloslugu.gen.tr

ahmet27

Vize başvurusu yaparken mutlaka büyükelçiliğin/konsolosluğun resmi web sitelerini ve aracı kurumun (IDATA, VFS) web sitelerini kontrol edin. En güncel bilgiyi resmi web siteleri verecektir. Konsolosluk web sitelerinin resmi olup olmadığını gov uzantısından anlayabilirsiniz.

taurina
1

mobil görünümden çık