merhaba sevgili duyurucular.

*aldığım marul- maydonozlar çok çabul diriliğini kaybediyor. nasıl muhafaza etmeli onları? buzdolabım eski zaten. alt kısımdaki meyvvelik bölmesine atıveriyorum, sebzesi meyvesi yanyana. diğer meyve sebzeler için de tüyo verebilirsiniz.

bak böyle birşey gördüm;
SaLataLarda kuLLandığınız nane, fesLeğen, kekik, maydanoz, dereotu gibi bitkiLerin aromaLarını muhafaza etmeLerini istiyorsanız, yıkayıp kuruLadıktan sonra üzerine birkaç damLa zeytinyağı dökerek, cam bir kavanoza koyun, ağzını sıkıca kapatın.

pazardan aldığım maydanozu marulu yıkadım ayıkladım kuruladım sonra kavanoza koyup ağzını kapat mı diyor burada? daha önce böyle birşey duymadığım için garip geldi.

*salatalıkları annem buzdolabında muhafaza etmezdi genelde. bir kaba su koyardı ve salatalıkları da dala tutunduğu yerden kaba bırakırdı, hatırladığım kadarıyla. ben de öyle yapıyorum ama geçen arkadaş yanlış yapıyorsun olmaz öyle dedi. fakat salatalığın büyük kısmı su ve suyunu kaybetmesin diye kapta bekletmek mantıklı geldi bana.

bi de domatlar var. onlar için yapılması gereken birşey var mı?

---

pörsümek anlamına gelen bir kelime daha var. muhacirler kullanıyor bunu. "seğenmek" gibi birşey. marul maydonoz diriliğini kaybettiğinde "seğnimiş" oluyor. google.a yazdım sonuç vermedi bu kelime. muhtemelen çok farklı bir kelime ama böyle geliyor kulağa. doğrusu nedir / ne olabilir?

 

annem maydonoz-nane gibi otların delisi olduğundan çok da alıyor eve. vazo gibi bir kavanoza koyuyor otları çiçek gibi, öyle koyuyor buzdolabına. başka yöntemleri de vardır kesin, eve gidince sorarım kendisine :)

domatesleri, bir tepsiye diziyoruz biz, daldan koptuğu yer aşağıya gelecek şekilde. dolaba koymuyoruz genelde.

salatalıkları ise normal sebze bölmesinde saklıyoruz.

pokerface

marullarınızı, kıvırıcık, maydonoz, tere, dereotu gibi sebzeleri gazete kağıdının içerisnde muhafa ediniz. büyük yoğurt kaplarının içini gazete kağıdı döşeyip ağzını kapatarak saklayın. farkı göreceksiniz.

santiago nasar

salata delileri uzun muhafaza etmek için suyunu buharlaştıracak manyak bi alet kullanıyorlar. geniş bir kap. üzerinde delikli ikinci bir bölme, ortada da kol var çevirince alçak basınç-yüksek basınç muhabbetinden marullardaki kalan su kabın dibine iniyor ve kuru haldeki marul, maydanoz fln çabuk çürümüyor. ama bu pörsümek olayına çare olmaz diye düşünüyorum. seğenmek diye bi kelimeyi de ilk kez sizden duydum. biz hep pörsümek deriz ona

merena
1

mobil görünümden çık