soru başlıkta.




 

önce soruyu okuyup sonra paragrafı inceleyin.

kediebesi

kediebesi doğru diyor. önce soruyu oku ki, paragrafı iki defa okumak zorunda kalma.

baldur2

kediebesi +1
ayrıca bol pratik bu işin ilacı

lazpalle

1. paragrafı tüm okumaktansa her cümlede kendince anahtar kelimeler seç. eğer ki zorlanırsan soruyu çözmekte tekrar o koca paragrafı okuyacağına anahtar kelimelerine bak. paragrafı çıkartacaksın bu şekilde. zaman kazanacaksın.

2. değinilmemiştir, çıkarılamaz sorularında önce şıkları oku sonra paragrafa geç.

3. anlatımın akışını bozma sorularında ise her cümlede kendince konu örüntüsünü çıkar. mesela birinciyi oku hea x'ten bahsediliyor burda de. sonra 2, sonra 3... bu şekilde akışı bozan ortaya çıkar.

4. paragrafın ikiye ayrılması sorularında ise yine üçüncüdeki gibi konu örüntülerini yakala ve birbiriyle bağlantılı olan cümleleri birbirinden ayırmamaya çalış. ayrıca, böylece gibi devam ediyorsa yani o öncekinden ayrılamaz.

benden bu kadar (:

asilsiz suclama

eğer ki cümleler çok uzunsa onları kısalt. paragraf soruları genelde kolay olmasına rağmen zihni feci yorar, sırf onlar yüzünden diğer sorulara gereken dikkati veremeyebilirsin. o sebeple eğer çok uzun cümleler varsa, devrik kurulmuş, anlatımı zorlaştıran cümleler varsa kendi anlayacağın şekilde çevir hikayeyi. bir nevi türkçe - türkçe çeviri yap.

dediğim gibi, genelde kolay olur sorular ama en çok yanlışlara da paragraflar sebep olur (en azından bende öyle) zorlanmamızın sebebi zihni yormasından kaynaklanıyor. dikkatini paragrafa kanalize et, odaklan.

dahinnotha
1

mobil görünümden çık