özet geç versiyonu:
1 yaşında chipoo türü köpek var ve sahipleri gittiği zaman havlayıp/ağlıyor. sahiplerinden biri ev sahibi diğeri de onun sevgilisi. ev sahibi bizim evde kalıyor ve sabah işe gittiğinde köpek ağlayıp havlayıp uyandırıyor. köpek sonradan geldi eve ve bize danışılmadı bu konuda. sahibi çözüm bulacağım diyor ama çözümü yok. ne yapmak lazım?
--------------------------------------------------------------------
biraz uzun versiyon:
Şimdi köpeğin hikayesini anlatayım: (birazcık uzun olabilir)
1 yaşında chipoo türü bir köpek var. Bu köpeğin sahibi, benle aynı evde kalan kişinin (kendisi ev sahibi) sevgilisi. Bu köpeğin eski sahibi vardı ve eski sahibi, köpeği ev sahibinin sevgilisine 1 ay bakması için vermişti ve geri almıştı. Ama bir süre sonra köpeği temelli olarak verdi.
Köpek, ev sahibi ve sevgilisine çok alışmış durumda ve anası babası gibi belliyor. Ev sahibinin sevgilisi başka evde kalıyor ve köpek normalde orda kalıyordu. Bu aralar bizim evde kalmaya başladı. Ev sahibiyle beraberken ses çıkarmıyor ama ev sahibi sabah işe gittiğinde köpek havlamaya ve ağlamaya başlıyor. Sabahın köründe köpek havlamasıyla uyanıyoruz.
Ev sahibinin sevgilisi de evinde olmuyor ve okula/işe gidiyor mesela. Köpeğin sevdiği iki kişi de meşgul insanlar yani ve köpek yokluklarına dayanamıyor. Ben evden çalıştığım için onu, bana güvenerek bu eve bırakıyorlar gibi ama bana sormadılar tabii bu olayı. benden başka evde kalan da var mesela ama o da sabah gidiyor zaten.
köpek beni evde görüyor genelde ve arada oynuyoruz ve bana alışıyor. arada sakinleşiyor uyuyor falan. ama onlar gelene kadar hep bir huysuzluk hali oluyor. köpeği yediriyorum içiriyorum falan ama köpeğin sorumlusu da ben değilim. sabahın köründe uyandırması da cabası.
bu köpek için çözüm nedir sizce? ne yapmak lazım?
edit: bir de eve gelen yabancılara havlama huyu var. onu da halletsek güzel olur :)
köpeği kim ne kadar gezdiriyor?
@kediebesi
evet o sorun da var işte. gün içerisinde gezdiren yok. akşamları gezdiriliyor. ben gezdirmek istiyorum ama o sorumluluğu almaya da çekiniyorum başına birşey gelir diye. küçük bir cins köpek ve tasmaya da alışık değil. sahibine sorduğumda tehlikeli olabileceğinden bahsetti.
köpeği seviyorsan biraz süre ver sana da alışır sonunda. sev oyna falan. yok sevmiyorsan hav hav hav kafa sikiyorsa elemana "ben kendi işimin arasında bir de senin köpeğe mi bakıcam?" de "yola bunu gitsin sevgilinin evinde mi kalıcak nerde kalıcaksa kalsın" de. tabii evde bir söz hakkın olduğunu varsayarak söylüyorum. beleşe falan kalıyorsan bunlar denmez tabii.
köpeği seviyorum tabii ki. ama köpek sorumluluğu alacak olsam kendim köpek sahibi olurum. sabahın köründe uyandırması benim için sorun oluyor o yüzden. sahibiyle tekrar konuşacağım ama eğitim olarak da ne yapılabilir mesela?
yani mesela düdük deneyebilirsin caydırıcı olarak. yani çok sinir birşey çünkü aklıma gelen her çözüm yataktan kalkmanı gerektiriyor. bunun dışında arkadaşların işe giderken ona çok ilgi göstermesin, tam kapıdan çıkarken ve kapıdan girdikten hemen sonra çok bir ilgi göstermeyin. sakinleşince sevin. bir de tabi alışır zaman içinde.
ödül mamaları var onlardan ver bayılıolar onlara
disiplinsizlik, şımarıklık. evde sahibi yokken sen olunca onunla ilgilen diye yapıyodur. biraz eğitilirse ve uğraşacağı oyuncakları falan olursa çok sorun olmaz. cinsin özelliklerini bilmiyorum ama ufak köpekler genelde cazgır oluyor, şirin falan diye de çok şımartılıyor, disiplin şart.
disiplin derken askeri disiplin, dayak ceza falan demiyorum tabi ki, ama her ağladığında bakılırsa, her şeyi yapmasına izin verilirse sürekli ilgi bekler. çocuk gibi işte.
ayrıca sabahlarıda gezdirilse iyi olur belki tuvaleti geliyordur.
evet sabah akşam gezdirmek ve gezdirirken yormak çok önemli. bunu yapamıyorsanız da evde koşturup enerjisini almalısınız iyice. sırf çiş kaka için iki adım atıp eve dönüyolarsa olmaz. ceaser bazı enerjisi bol köpekleri koşturuyor bile, yürütmek şöyle dursun, hatta daha ötesinde ağırlık takıyor özellikle yük hayvanlarına.
sonuçta hem bu duruma odaklanmasını baştan engellemeli hem de o duruma girdiğinde (biz aile içinde tetiği düşmek diyoruz) onu çıkarmayı da bilmeli. sahiplerini patron bellediği için senin lafını pek dinlemeyebilir. arkadaş ilişkisinden çok sahip-kul ilişkisini benimse ona karşı. bu evde benim sözüm geçer tavrında ol. ilk başta biraz tepki verir sonra pısar. cesarın hep anlattığı gibi bu köpeğe bağırmak, kötü davranmak anlamında değildir, daha mutlu bir ilişkinin başlangıcıdıııır :P
ödül mamasını da ancak sessiz kaldığında vermelisin. havlamaktan caydırmak için yaparsan köpeği havladığında mama yemeğe şartlarsın ve hiç susmayabilir, dikkat etmek lazım. köpeğin sizden ne istediğini, sizin tavrınızdan ne anladığını iyi bilmek gerekiyor.
eve gelenlere havlama konusu da sahiplenme dürtüsü ve sizin onu korumayacağınızı düşünüyor, sorumluluğu üstlenmiş. bu durumda köpeğe şiştlemek filan onu desteklediğiniz anlamına gelebiliyo bazen, doğru yapılmayınca, o zaman daha da artıyor. bunun yerine havladığı kişinin sizin himayenizde olduğunu, grupça onu kabul ettiğinizi vs algılaması lazım.
yani sonuç olarak bu köpeğin temel itaat eğitimi alması gerek. oh tek cümleyle açıklaması budur. tasmaya da alışması gerek mesela.
kediebesi herşeyde +1
hele köpeği dışarıda tasmasız gezdirmek hem kendisi için tehlikeli(arabası var, acımasız veledi var) hem sağa sola zarar verir sorumluluk alında bırakır, hem de cezası var.