selamlar,

bir araba almayı kafaya koyduktan sonra araştırdım ettim vs. ve tesadüfen dün yabancı bir arkadaşla konuşurken, kendi arabasına bilgisayarıyla bağlanıp bir sürü bilgiyi ve istatistiği toplayabildiğini öğrendim.

herneyse, eve gidince biraz araştırdım ve 2000 sonrası hemen hemen her araçta olabilen bir olaymış bu. özel bir bağlantı kablosuyla arabaya bağlanıp, bazı programlar yardımıyla arabanın hata mesajlarına kadar hepsini okuyabiliyormuşuz. buraya kadar baya güzel bir şey olduğunu düşündüm, hatta o kablodan almayı kafaya koydum.

Ama sonra birtakım türk sitelerinde de servis ışığını bile söndürebildiklerini okuduktan sonra kıllanma başladı bende.

şimdi ben araba bakarken böyle bir durumla karşılaşırsan nolur? toptan boku yerim dimi? baya masraf girer yani en azından?

ya da bu bahsettiğim olayla ilgilenen birileri varsa, servis ışığının söndürüldüğünü anlayabiliyor muyuz araca bağlanarak? bir de esas km bilgisine falan ulaşabileceğimiz bir yol oluyor mu? ya da direkt görebiliyor muyuz? (kilometreyi düşürdülerse yani)

farketmeden uzunca yazmışım, kusura bakmayın.

okuyanlara ve ilgilenenlere yürekten teşekkürler, süper cumalar!

 

2. el araba almadan önce ustaya gösterme geleneğimize sahip çıkalım o durumda tongaya düşme ihtimaliniz bayağı azalır

yuto

km sıfırlama ile ilgili şöyle söyleyeyim geçen sene bir arabaya baktık arabanın üzerindeki km si 50bin diyor servis kayıtlarına baktığında adam ondan önceki sene 80bin bakımına gelmiş :) sahibi servisle haşır neşir olan biriyse, bir kaç el değiştirdikten sonra tekrar servis geçmişine bakınca bazı şeyler belli oluyor.

servis ışığını söndürüyorlar fakat büyük-kalıcı motor arızalarda söndürseler bile yeniden yanar . sistem saçma sapan şeylerde bile hata veriyor bazen. gaz için muayeneye gittiğinde hava filtresini çıkarıp tekrar taktık yerine, arıza lambası yandı araçta. sanayiye gidip söndürdük bir daha da yanmadı. filtrenin üzerinde bir soket var o soket çıkıkken çalıştırınca lambayı yakıyor mesela. bazen böyle saçma sapan şeyler için bile yanıyor, söndürüyorlar.

vincenzo

ikinci el araba isi sans isi. kafan rahat olsun istersen ikinci ele garanti veren yerlerden alman gerek. servislerin de anlamadiklari motor sorunlari olabiliyor. kaporta hatasi genelde soyleniyor onda sorun yok.

roadrunnerr

@roadrunnerr +1

kafayı bu kadar takacaksan direk sıfır al. ayrıca galerilerden uzak dur. satıcının tipine, işine, konuşmasına, ilanda yazılanlara göre de bazı şeyler belli oluyor.

merhum

makineyi boşver, araban anlayan birini al yanına, kaporta boya, şase ve yürüyen aksamında herhangi bi problem varsa alma. bu üç maddeye dikkat et, yoksa kilometre falan o kadar mühim değil. her türlü kandırırlar zaten, bi de arabanın kilometresinden ziyade rektefeye ihtiyaç duyup duymadığını, ya da daha önceden rektefe edilip edilmediğini öğren, bunu her motor ustası rahatça söyler. evet derlerse gene alma.

diyeceğim o ki, sadece km ye takılma, hatta ona hiç takılma.

antihero
1

mobil görünümden çık