Şimdi bu popcorn tarzı media playerlarda felan bakıyorum. Hep ARM işlemciler var. Akıllı telefonların çoğunda da RISC işlemciler var. Düşük tüketim, yüksek performans nasıl sağlanıyor? Bu aletler nasıl 1080p mediaları bile oynatabiliyor? x86'dan farkı nedir?

Dip not: Anneye anlatır gibi anlatın lütfen. :D


 

1080p videolarını işlemci oynatmıyor diye biliyorum. sırf onun için özel bir çip koyuyor olmaları gerek. yani koydukları bir çipin görevi sadece 720p ve 1080p videoları oynatmak başka hiçbir şey yapmıyor.

hmm peki

Hmmm demek x86 dünyasının VGA'sı yerine geçen çip takılı.

boray eris

yok öyle birşey. Görüntülerde işlemcilerde işleniyor.
ama cevabı bende merak ediyorum

arden v2

Yuksek performans saglanmiyor ki. Yuksek performansli olsa notebook'lar, desktop'lar, server'lar hepsi kullanirdi. Netbook islemcisi yerine bile gecemiyor ama cep telefonu icin nispeten yeterli geliyor.

Ama artik x86 mimarisi de dusuk guc tuketimi sunmaya basladi, hatta cogu testte ayni guc tuketimiyle daha yuksek performans veriyor. Google'dan Medfield benchmark sonuclarina bakabilirsiniz.

crown

@arden
off illa link arayıp gözüne sokup susturmam gerekiyor yani?
al amk: www.arm.com

bunun gibi grafik çipleri kullanılıyor hd videolar ve oyunlar için. işlemci değil.

çok ayar oluyorum şöyle bi sik bilmediği halde kesin kesin konuşanlara.

"ha ben öyle bir şey duymadım o zaman kesin yoktur öyle bir şey. hatta son noktayı koyuyorum yok öyle bir şey bitti nokta. sebep? çünkü ben duymadım. benim duymadığım şey bu dünyada var olamaz."

ne güzel kafalar.

hmm peki

@crown; enerji ve fiyat'a göre performansları uygun. Mesela en.wikipedia.org şu alet $35. Anakart, CPU, GPU bir arada. Ama istediğim SATA kontrolcüsü yok.

Aslında benim amacım sessiz bilgisayar yapmak. Uyurken kasayı açık bırakınca sabah başım ağrıyor. Laptop'u 7/24 açık bırakmak da istemiyorum. Önce Atom (D525) işlemcili mi alsam dedim çünkü pasif soğutucu bloğuyla sessiz/fansız çalışabiliyor Atom. Ama ION GPU'lu çözümler de çok pahallıya geliyor.

Düşlediğim alette oyun oynanmayacak. Fansız, Linux'la çalışan (Ubuntu veya Debian düşünüyorum), fileserver ve downloader görevinde kullanılacak. 1080p media da çalıştırırsa tadından yenmez. :)

@hmm peki; Sakin ol şampiyon. :D Bilgi için sağol. Bana da GPU'suz olmaz gibi gelmişti bu iş.

boray eris

@hmm peki doğrular nitelikte değil. Kullandığım cihazlarda 720p video oynatırken arkaplanda dosya download'ında bile bilgisayar gibi takılmalar yaşamam dediklerini tasdikler nitelik demi?
Kaldı ki sen buna oyunu da katmışsın ki oyun oynarken bu daha çok başıma gelir. Donmalar geç cevap vermeler, arkaplanda işlem yaparken bunlar başıma gelir.
Ayrı işlemciler olsa at koşturmam gerek ama ipad bile yeri geldiğince sıçıyor.

arden v2

@arden o kadar mükemmel bir argüman sunmuşsun ki ne diyeceğimi bilemeden dondum kaldım amk.
atom fiziğine de profesörlüğe de lanet olsun deyip alıp başımı gidiyorum panpa ne diyeyim. hey allam kimlere oturmuş laf atmaya çalışıyoruz ya.

@boray eris hacı fileserver ve download için router alsan ya? bilgisayarı hiç açmıyosun router'a harddiski bağlıyosun direk torrentten download yapıyo vs. bundan sessizi olmaz herhalde :D

dd-wrt olayını araştır derim. linux programları çalıştırabildiğin için birçok şey yapabiliyorsun sadece router üzerinde.

şu router mesela: www.akakce.com

hem dd-wrt ile sorunsuz çalışıyor hem de ucuz.

edit: bu yukarıda verdiğim router'ın usb'si yok harddisk bağlayamazsın ama usb'li bir tane router seçersen ve şurdan da ddwrt ile uyumlu olup olmadığını kontrol edersen olur: www.dd-wrt.com

hmm peki

@hmm peki;

HDMI yok bunlarda. Media player işine de görsün yazmıştım. Kasa yapıp, 2-3 diski içine takacağım.

boray eris
1

mobil görünümden çık