Excel dışında, hangi program ve istatiksel yöntemle elde ettiğim sonuçlar arasında ilişkiyi değerlendirebilirim?

Minitab veya spss işinize yarayabilir.


direkt spss.
çok zor değil fakat kullanmayı bilmek gerekiyor.


Minitab cunku dosya boyutu SPSS'e gore daha kucuktur diye tahmin ediyorum. Analiz yontemi icin de One way ANOVA. Minitab sitesinde dokuman ya da youtube'da bir suru video bulabilirsiniz.


ANOVA olmaz buna. İki veri arasındaki (Yani birinci numunenin 1. ölçümü ve 2. ölçümü) arasında fark bakacaksan Paired samples t-test, yok arasında ilişki bakacaksan korelasyon. Verinin parametrik olduğunu varsaydım.


cevaplar için öncelikle teşekkürler.
basit iki sonuç olduğu için (excel kullanarak) korelasyon dışında yöntemleri değerlendirme imkanı yok sanırım
@sui, bu yöntemde sonuçların değerlendirilmesinde bir matematiksel model elde edebiliyor muyum?
aslında benim yaptığım bir nevi kalibrasyon, cihazdan okuma yaptığım zaman kimyasal analizlerde gerçek değerlere %4-5 arasında farklılık çıkıyor. kısaca, sonuç hatasını ortadan kaldırmak


@sui istatistik calismiyorum dolayisiyla hatali olabilirim fakat aklima bir sey takildi. vaktiniz oldugunda bir sekilde cevap gonderirseniz sevinirim.
numune alma isleminde daha buyuk bir numuneden iki farkli olcum icin iki kucuk numune alindigini varsaydim ben. boyle olunca olcumleri ayni kucuk numune uzerinde gerceklestirmedigimizden, iki olcum grubunun birbirleri ile iliskili olup olmadigina bakmak icin ANOVA kullanmak gerekmez mi?
@maltiner o halde regresyona bakabilirsiniz. cihazdan okuma yaptiginiz degeri kullanip kimyasal analiz sonucunu veren bir denklem bulmak o sekilde mumkun olabilir. fakat o denklem sadece o veri seti icin mi gecerli olur yoksa genelde de kullanabilir misiniz bilemiyorum.


regresyon yapacağım zaman elde edeceğim sonuç benim işimi görmez diye düşünüyorum. burada bağımlı yada bağımsız olarak atayabileceğim değişken yok (yada ben öyle düşünüyorum). elde edeceğim tek bir matematiksel model ile numunenin içerdiği tüm kimyasal elementlerin oranında bir değişim olmaz. numunenin içindeki kimyasal bileşimlerin hepsini kullanarak tek bir kimyasal bileşiğin miktarını tahmin etmek işimi görmez açıkcası..
ben excel'i açıp, iki sonuçtan da elde edilen kimyasal analizleri teker teker (Al2o3 için, Fe2o3 için, MnO için vs.) birbirleriyle kıyaslayıp, aralarındaki korelasyonlara bakarak bir matematiksel formül elde etmem en iyisi diye düşünüyorum.
yanılıyor muyum?


benim anladığım kadarıyla iki farklı numune (örneklem, sample) yok. aynı örneklem üzerinde iki farklı ölçüm var. yani şöyle:
1. numune - 1. ölçüm 2. ölçüm
2. numune - 1. ölçüm 2. ölçüm
.
.
.
.
100. numune - 1. ölçüm 2. ölçüm
arkadaş bu birinci ölçümler ile ikinci ölçümler arasında fark var mı onu merak ediyor. di mi? birinci ölçümlerin aritmetik ortalaması (meani) ile ikinci ölçümlerin aritmetik ortalaması arasında istatistiki anlamlı bir fark olup olmadığını bulmak için paired samples t-test yapması gerekir.
eğer testin sonucunda anlamlı bir fark bulursa (significance değeri 0.05'ten küçük gelirse), o zaman meanler arasındaki yüzdelik farka bakıp, "evet bilader bu cihazın ölçümüyle elle ölçüm arasında yüzde şu kadarlık anlamlı bi fark var ortalamada, kalibrasyonu buna göre yapalım" diyebilir.
matematiksel modelden neyi kastettiğinizi anlamadım, regresyon buna olmaz gibi.
@dahiçocuk, ANOVA için birbrinden farklı ikinin üstünde kategori olması lazım, eğer aynı numuneler üzerinde 2şer ölçüm yapıldıysa o zaman yukarıda dediğim gibi olmalı.
Ha eğer şöyle olsaydı, diyelim ki numuneler iki farklı şey olsaydı, atıyorum A marka ampul ve B marka ampul, her marka için tek bir ölçüm aldınız. Markalar arasında ölçüm farkı var mı diye bakacaksanız o zaman independent samples t-test yaparsınız. İki kategori olduğu için. Eğer ikiden fazla kategori varsa (yani mesela bir de C markası var), o zaman independent samples t-test yetmez (çünkü o sadece iki kategoriye bakabiliyor), o zaman ANOVA yaparsınız.
Bunların olması için ayrıca ölçüm verilerinizin paremetrik veri olması gerekir (yani mesela saat ömür, boy, kilo, likert tipi veri, yani sürekli veri olması gerekir)
Yok eğer ölçüm veriniz de kategorikse (yandı-yanmadı vb. gibi), o zaman > ki-kare.
İstatistikçi değilim, hayır. Bi de bi Allah kulu 2SLS Regresyon sorumu yanıtlayamadı ya, neredesiniz istatistikçileeeeer!


bence de t test olacak.


sui efendi pek doğru söylemiş. paired sample t test yapılması gerekir, uygun olur.
@sui ayrıca 2sls regresyon ile ilgili sıkıntı nedir? söz vermemekle birlikte belki bi yardımım dokunabilir. :) ama bildiğim kadarıyla türkiye'de hiçbir istatistik bölümünde 2 sls regresyon anlatılmıyor, öğretilmiyor. Belki master ya da doktora programlarında olabilir. zira yapısal eşitlik modelleri özelleşmiş bir konu :)


kalman filter kullanip sonculari duzeltebilirsin
