arkadaşlar, öncelikle konuya hakim olmadan sallamazsak sevinirim.
şimdi, kısaca şöyle soruyorum:
1-baskül ile tartıldığımızda ölçtüğümüz şey ağırlığımız mı?
2-ağırlığımızsa neden birimi kg
3-kütlemizse -ki öyle olduğunu zannetmiyorum- neden gidip ayda aynı baskülle tartıldığımızda kütle değişiyor? kütlenin değişme ihtimali fizik yasalarına göre yok.

not: şahsi kanaatimce baskülde ölçülen ağırlık, fakat birimi kg değil newton olmalıydı. bu eskiden kalan yanlış bir uygulama diye düşünmekteyim.

not2: bugün ölçme tekniği dersinde hocanın anlattığı şu şekilde:
ölçülen ağırlıktır, kütle birimiyle gösterilir, fakat newton cinsinden bulmak için bunu bir daha yerçekimi ivmesiyle çarparız.
örn: ölçülen ağırlığımız 100 kg ise biz 981 newton'uzdur.

fakat bu bana pek mantıklı gelmedi,
evet, yardımlarınızı bekliyorum.

 

1 - evet
2 - 1kg = 9,81 newton. yani ölçülen ağırlığımız 100 kg ise biz 981 newton'uzdur. evet.
3 - aya gittiğinde kütlen değişmiyor.

tepedeki psychedelic adam

kütle değişmez, ağırlık değişir. ağırlık yerçekiminin bir etkisidir. klasik olarak şöyle anlatılır: dünya da 6 kilo ölçülen bir cisim, ayda 1 kilo olarak ölçülür. Bu ayda ki yerçekiminin dünyadakinden daha az etkili olmasındandır.

bipolar

ama ağırlık birimi newton, kütle birimi kg olması gerekmez mi? bizim ağırlığımız nasıl 100 kg olacak? ağırlığımız 100kg ise 981newton olan neyimiz? ve 100 kg ağırlığımız varsa kütlemiz nedir?

bohr atom modeli

Yahu dünyadasın bir yere gittiğin yok. O yüzden 9,81 newton fiks 1 kga denk geliyor. E o yüzden öyle diyoruz. Sen istiyorsan 9.81le çarp ağırlığını öyle söyle :D

McScReaM

o aslında kilogram değil kilogram kuvvet. kilo diye kısaltılıyor öyle.

tepedeki psychedelic adam

işin sırrı Newton'un 2. kanunundadır. F=m.a bir diğer deyişle G=m.g burada m kütle, g yerçekimi ivmesi, G de ağırlıktır. Bunların ışığında:

1- Baskül ağırlığı ölçer.
2- dijital olanların içinde bir hesaplama sistemi var sanırım. g'yi sahip bir değer alıp (9,81) kütleyi hesaplayıp bize veriyor. mekanik olanlarda da böyle bir ayarlama yapılıyor.

not: g (yerçekimi ivmesi), bizi çeken kütle (dünya) ile doğru orantılıdır. mesela ay daha küçüktür, g de küçüktür, böylece ağırlık da düşüktür.

f2dx
1

mobil görünümden çık