mesela nazım hikmet.in kerem gibi şiirine baktığımzda kelimeler kesme işaretiyle kesilmiş, satırlar alt alta yazılmış. sadece nazım hikmette değil birçok şairde buna benzer farklı şekiller kullandığını görüyoruz. niçin?




 

nazım hikmet mayakovski den etkilenmiş derler. onun stili de öyle merdiven dedikleri biçimdedir. bildiğim kadarıyla rus şairlerin bulduğu bir yazım şekli. bulanın mayakovski olup olmadığından emin değilim ama.

niçini yok o da öyle bir tarz.

nedensizce

bence vardır bir nedeni, bazı şairlerde farklı olma çabası, bazı şairlerde de sıradanlığın dışına çıkma, kalıplarla sınırlandırılmama gibi düşünceler var. özgürlüğün yansıması olarak görüyorlar. attila ilhan da bir başkaldırı olarak bu tarzda yazıyor sanırım. herhalde daha özgürlükçü bir düşüncenin getirisi.

dahinnotha

e yani "tarz" işte diğerlerinden farklı kılma amaçlı tabiki. bizdeki yenilikçi şairler gibi düşün. onlar da biraz yazımda şekilciliğe önem vermiş diyelim. misal o kesme işaretleri okunurken kendi istedikleri şekilde vurgu olsun diye. nazım'ın sesli şiirlerini dinlersen daha iyi anlarsın.

nedensizce

şekil olsun diye değil tabi, evet vurgu :)

Demet
1

mobil görünümden çık