Sevgili ekşisözlük fotoğrafçıları durum şundan ibaret:

Manzara, doğa, sokak fotoğraflarını çok seviyorum..Elimde geniş açı sınıfına alabileceğim ve bu zamana kadar bu hususta ekmeğini sonuna kadar yediğim canon 18-55 kit lens var.. Kadraja sığdıramadığım bir manzara olduğunda panaromik çekim yapıyorum fekat kare sayısı arttığında fotoğrafın küçülmeside hoşuma gitmiyor.. Birde renk doygunluğu ve keskinlik açısından bazı durumlarda gereken randımanı alamadığımı farkediyorum artık.. Geniş açı denilince akla gelen ilk lenslerden birininde tokina 11-16 olduğunun bilincindeyim.. Evet sigma 10-20 de var ama şahsen tokina ile çekilmiş fotoğraflar ile karşılaştırdığımda daha çok hoşuma giden tokina oldu.. Fiyat malumunuz hayyamda bile 1500 den aşağa satılmıyor. Şimdi durum şundan ibaret geniş açı ihtiyacını kit lens ile gören biri bu 1500 tele lik lense geçtiğinde parasının karşılığını kuruşu kuruşuna alacağı bir randıman elde edebilir mi tokinadan ? Bir diğer çıkmazımda başka bir nokta.. Tamron 17-50 de son zamanlarda dikkatimi çekiyor nitekim hızlıal ve hepsiburda.com'da makul fiyatları var ve tokinanın neredeyse yarısı fiyatlı..ancak bilindiği üzere geniş açı bir lens değil.. Hani şeytan dürtüyor o kadar para vereceğine bunu al geniş açı sonrada alırsın önce şu kit lensten kurtul diye kararsızlığım bundan mütevellit.. Geniş açı lens kullanan dostların görüşleri ne olabilir ? Sizce ivedilikle yapılması gereken 18-55 kit lensten kurtulmak mıdır yoksa bir geniş açıya kavuşmak mıdır ?


 

geniş açı kullanmayıp benzer lens sınıfını kullanan bir bünye olarak bazen bende de bu tip düşünceler oluyor. o zaman kendi kendime sorular soruyorum. elimdeki lens beni tatmin ediyor mu? amacım ne? bu işten para kazanacak mıyım? yeni alacağım lense maddi kaynağım olacak mı? eğer maddi kaynak mevcutsa parayı başka bir yere kullanmam gerekiyor mu? şeklinde. sonunda hep aman devam et böyle diyorum. bence bu konuda en güzel yanıtı kendi içinde bulabilirsin :)

beerserk

bir tamron 17-50 kullanıcısı olup sonra bunu satıp sigma 10-20 alan biri olarak, çok araştırdım bu kararı aldım iyiki almışım genelde elimden bu lens düşmüyor, geniş açı başka bişey 17mm ile olmuyor o.
tokina ben aldığım zamanda pahalıydı şuanda öyle artısı f2.8 olması gereklimi çok da fazla değil genelde geniş açılar gündüz manzara çekiminde kullanacaksan.
10-20 nin kenarlarında meydana gelen hafif distorsiyonu seviyorum bu sebeple tercihimdir 2.el 600 civarlarına edinebilirsin.

yaprakdökerbiryanımızbiryanımızbaharbahçe

açıkçası ilk etapta bende sigma 10-20 taraftarıydım ama şu araştırmadan sonra hevesim kaçtı:

www.canonturk.com

joehigashi

tokina 12-24 kullanıyorum. distorsiyon sigmaya göre daha az, daha keskin ve f4 sabit diyafram. fiyat ise sigma ile aynı ya da biraz daha pahalıydı sanırsam emin değilim.

tamron elindeki lense alternatif olur, aralık çok da farklı değil. ben kit lensimden kurtulmadım, ama hiç de kullanmıyorum, çünkü o aralıkta zaten elimde sabit odaklı lenslerim var. hem daha hızlı hem daha keskin. bunun yanında ise 12-24 üm var. 18-55 i satmamamın sebebi ise ya ilerde bir gün ihtiyaç duyarsam diye. ama 1 yıldan fazladır 18-55 i takmadım makineme.

neyse bu da böyle bir hikaye.

cedric tweedledee

ultra geniş açı özel bir lens çeşididir. ilgin varsa muhakkak edinmelisin. 17-50 gibi bir aralık geniş açı için tatmin edici olmaz.

eğer durumun müsaitse tokina 10-16 alınabilir. ama müsait değilse sigma 10-20 tam bi f/p canavarıdır. 10mm de distorsiyon çok ama 12mm de bariz bir şekilde düzeliyor. beni en çok etkileyen lenslerden biridir. geniş açı sevdan varsa o fiyata kaçmaz. sigma 10-20mm'nin F4-5.6 ve F2.8 olarak iki farklı versiyonu var.

bu arada sigma 8-16'yı da incelemeni tavsiye ederim. muazzam bir açısı var. geniş açıda 1mm bile çok kıymetli olduğu için çoğu zaman avantaj sağlayacaktır.

holydreamer

beni de genişi kesmiyor samyang 8mm f/3.5 almayı düşünüyorum. sana da alternatif bir öneri olsun

yuto
1

mobil görünümden çık