Merhaba Arkadaşlar, ben yeni bilgisayarımı yaklaşık bir yıl önce aldım, 2-3 aydır da SpeedFan diye bir program kullanıyorum, ancak son 3-4 gündür olağan dışı bir şekilde işlemcimin ve CPU'mun sıcaklığı 70-72 dereceye kadar çıkıyor (normaldeki sıcaklıkları 50-52 derece civarıydı). Bunun nedeni ne olabilir, bu bir sorun mudur? sorunsa muhtemelen nerededir?

Konfigürasyonum:

Ati Radeon X1650 series 512 mb. ekran kartı
Intel Core 2 4.400 2.00 ghz
1 GB Ram

 

kullandığın programın doğru sonuç verdiğine emin misin? buarada mavi ekran ya da alakasız şekilde bilgisayarın kapanması gibi sorunların var mı? eğer 70 derece civarlarına çıktığından eminsen; işlemcinin üzerinde heatsink vardır ve onun işlemciye temas eden yüzeyinde termal pasta olur. belki termal pasta kimyasal özelliğini yitirmiştir ya da heatsink işlemcinin üzerine yeteri kadar baskı uygulayamıyodur (yeterli baskıdan kastım anakartını kıracak kadar vidalarını sıkıştır değil tabi). ya da fan toz vs. yüzünden yavaşlamış ve yeterli soğutmayı yapamıyordur gibi...

dinomazu

ilk etapta altta çalışan programları kontrol et. aşırı program varsa onları kapamayı dene.

olmazsa

işlemci fanına bir bakıver, performansı yerinde mi?
olmadı heatsink'i elektrik süpürgesiyle çektiriver. dene tekrardan işlemciyi.

tannhauser

core 2 lar zaten çok ateşli işlemciler.. benim makine yazları 55-60 derece arası idle da çalışıyor, oyun falan açınca kimbilir kaç oluyordur..

siz yine önlem olarak fanları temizleyin, belki daha iyi bir cpu fanı takabilirsiniz ama zaten işlemci aşırı ısınırsa kendini kapatır...

metox

ben uzun sure bu problemle ugrastim, amd islemcili zaten laptop, iyice kendi kendine kapanmaya baslamisti. sonra bi fanini sokeyim dedim, meger fanin onundeki radyator(?) tamamen tozla kapanmis. icerideki sicak havayi randimanli olarak disari atamiyormus. butun problemi buymus. bi de hizlandi iyi mi temizledikten sonra.

osuruklu

şimdi, ben grafik tasarım okuyorum ve evden home office çalışıyorum, aynı anda açık olan programlar, adobe illustrator, photoshop, indesign, itunes, firefox ve msn açık aynı anda, ama daha önceden kendinden geçmiyordu böyle!

soufigay

afedersin ama oeh?! o sicaklikta kapanmasi lazim aslinda. neyse, zamanla fanlarin temizlenmesi gerekiyor.
bios'a girip islemci isisiyle ilgili kesin bilgiyi almak mumkun. speedfan nadiren de olsa sapitabiliyor
pc'ye restart atip bios'a giriniz, health status'e bakiniz emin olunuz.
calistirilan programlar da yogun calisma temposunda anlik islemci kullaniminda peak yapabilmekteler.
*ek-> ram takviyesi de super ise yarar =)

paradoxical

@paradoxical: benim eski p4 ht işlemcim 85 derece civarında kapanıyordu :)

termal pasta değişimi, fan temizliği lazım. bir de sanılanın aksine kapalı kasa açık kasadan daha iyi soğutur fanlar normalse.

actionary

@ actionary
ustad bi gun kasayi temizleyip pc'yi actim, aliskanlik olmus hemen speedfan'i calistirdim. bi iki dakika internete girdim, bi baktim isi 80'e cikmis.. tabi islemci faninin kablosunu tam takamamisim, ucuruyodum az kalsin.. (amd 3000+ ¨2.3 ghz'dir kendileri)
yalniz bios'da "islemci su dereceye geldiginde safe-off yap" gibi bir ozellik oluyodu, o zaman otomatik olarak kapaniyodu alet. sanirim onun kapali olmasiyla da ilgili olabilir.

paradoxical

80-90 dereceye kadar bilgisayar kapanmayabilir. yeni nesil anakartlarda 90 derecenin üzerine kadar alınabiliyor safety temp değerleri.

70-72 dereceler çok yüksek olmasa da tavsiyem daha iyi performans ve stabil bir çalışma adına hemen kaliteli bir cpu cooler kullanmaya başlamanız. termal macunu üzerinde gelen coolerlardan birini tercih edin ve eski macunu kulak çöpünü kolonyaya batırıp iyice temizleyin işlemcinin üzerinden. yazılanların hepsini okumadım ama bir kaç ipucu daha vereyim soğutma ile ilgili: makineyi duvara çok yaklaştırmayın, kasanın 4 tarafındaki çevreye uzaklığı min 15-20 cm olmalıdır. kasa kapağınızı açık tutuyorsanız kapatın, fanlarınızı temizleyin doğru yönde takılı olup olmadıklarını kontrol edin. psu fanı hariç tüm fanların içeri hava vermeleri gerekmekte. psu fanı ise ısınan hava yükseleceği için kasa içindeki sıcak havayı dışarı atar ve bi nevi hava sirkülasyonunu sağlar. cpu cooler ın tam üzerine denk gelecek şekilde hava kanalı olan kasalarda, kasa fanı dışarı hava verecek şekilde takılıyor. bu büyük bir yanlıştır. o kanalın amacı fan yardımıyla dışardan direk havayı alıp havayı iki kere hızlandırarak cpu üzerine daha kuvvetli üflenmesini sağlamaktır. ve son olarak bilgisayarınızı çalışmadığı zamanlarda kapatın. tabii o da sıcaklığınız çok yüksek değilse zira ben izmir ikamet olduğum için burda çalışırken soğutma sistemi sayesinde daha soğuk kalan makineler gördüm.

sijwocaq
1

mobil görünümden çık