yenilenebilir enerji kullanmak için çok da elverişsiz olmayan bir coğrafyada yaşıyoruz. bunun yanında gerek devlet dairelerinde, okullarda gerekse birçok yerde elektriği har vurup harman savuruyoruz, tutumlu değiliz bu konuda. ihtiyacı karşılamak adına sürekli hesler kuruyoruz. hesler e tamam da, termik santral kurmak nedir? bunun mantığını biri bana açıklayabilir mi? termik santral dediğimiz şey, doğalgaz veya kömürün yakılıp haznedeki suyun buharlaştırılması ve buhar gücüyle tribünler döndürmek değil midir? doğalgaz ın yaban illerden hiç de az olmayan maliyetlerle geldiğini, kömürün ise çevreyi büyük oranda kirlettiğini düşünemiyor muyuz? parasını da geçtim ya, çevreyi nasıl kirletiyor bu santraller. sonuçta maddenin vardan yok olmadığını ve ısının da bir madde olduğunu, üretilen bu yüksek miktardaki ısı maddesinin havaya salındığını ve bir soba evi nasıl ısıtırsa uzun vadede bunun da çevreyi ısıtacağını düşünüyorum fizikle falan hiç ilgisi olmayan kafamla. yanlış mıyım bu konuda? güneş enerjisi neden kullanmıyoruz? pahalı bir yatırım mıdır bu? şahsen kendime ait bir evim olsa çatıyı güneş panelleriyle kaplardım ve sürekli olmasa da büyük oranda o elektriği kullanırdım, bu uygulanması zor bir yöntem midir?

cidden merak ediyorum, hala termik santraller var ve dış ülkelerden gelen doğalgaz ile elektrik üretiyoruz, acaba eskilere dayalı anlaşmalar veya ülkelerin stratejik dayatmaları mı var? çünkü bu aptallığı yapmak için başka bir sebep göremiyorum ben.


 

enerjinin çok büyük bir kısmı sanayide harcanıyor. rüzgar ve güneş paneli gibi yatırımlar şu an için çok pahalılar. ayrıca enerjinin depolanması sorununa sahipler. santraller 24 saat yakıtı olduğu sürece gereken performansta çalışıp elektrik üretebiliyor. ama güneş sanrali gece elektrik üretemez veya rüzgar santralinin her an yeterli elektriği üretmesi garanti edilemez.

orpheus

doğalgazda ister al ister alma parayı hep ver tarzı anlaşmalarımız var özellikle rusyada. o yeşil enerjiler muazzam para istiyor. biz bir doğal gaz santralini satışı vergisi cartu curtu ile 10 senede çıkarıyorsak yeşiller yirmi senede çıkarıyor ve onarım bakım masrafları da yine termik, doğalgaz ve heslere göre çok yüksek oluyor. hem gelişmekte olan bir ülke olmamamız, hem yüksek borç yükü hem de zihniyetten ötürü şu an geçilmesi mümkün değil böyle bir enerji olayına.

yalnız yapılabilecek ufak tekef şeyler var. mesela güzelim yemyeşil ovaya termik santral kurma. ören yerine hes kurma. daha biz bunları düşünmezken yeşili düşünmek çok saçma.

bir de nükleer reaktör olayı var ki o apayrı. kesinlikle kurulması gereken bir santral. sanılanın aksine de öyle inanılmaz riskli değil. sağlıksız da hiç değil.

ayiadam
1

mobil görünümden çık