ben tel taktırmak için doktara gittiğimde diş etinde iltihap var dedi bunu hallet öyle gel dedi. başka doktora gittim 2 seansda mükkemmel şekilde iltihabı 0 a indirdi. ilk seans dişlerimi temizledi, diş fırçası ve diş macunu ve gargara yazdı birde hap... 2. seans yine temizledi ve bitti... en iyisi doktora gitmek. şuan nasıl uyuycam diyosan 1 çay bardağı tuzlu suyu bitirene kadar gargara yap ağzuında en az 1bucuk dk çalkala tükür sonra slow müziği kulağına kısık seste tak ve yat
teşekkür ederim..
fırçalıcam dişlerimi
Dişetinden kaynaklanan bir ağrı değilse fırçalamayla geçmez. Antibiyotik bile bazen sadece hafifletir, ama yine de mutlaka kullanın. Hele de şişlik varsa fistül yolu(şişlik olan bölgede sivilcemsi bir çıkıntı görürseniz fistülden şüphelenebilirsiniz) açılmadan rahatlama olmaz. Demek istediğim iltihap akacak yer bulamadığı sürece şişlik artar ağrıda azalma olmaz. kanal tedavisi yapılması gerekir, kanal açılıp bir süre iltihabın akıp rahatlama sağlanması amaçlanır ilk etapta.
geçen sene diş ağrım var diye dişçiye gittim. dişinizin kökünde lezyon oluşmuş. dişetindeki bu lezyon (doku tahribi) ancak dişiniz çekilirse iyileşir dedi. o dişimde de çok ufak bir çürük vardı, normalde dolgu ile bile kurtarılırdı. ben de dişim ağrımasına rağmen biraz bekleyelim dedim. üç gün kadar diş ağrımı apranax ile bastırdım. günde üç tane falan içtim apranaxı. ardından böbreklerim ağrımaya başladı. iki gün boyunca bu ağrı daha da arttı. ben artık ağrı kesiciler ile bile bu ağrıları azaltamıyordum. hastaneye gittim, idrar ve kan tahlili istediler. yaptırıp sonuçları hekime uzattım. hemen yaşlı bir kadını kaldırıp beni acildeki sedyeye yatırdılar. serum taktılar vs. teşhis: akut böbrek yetmezliği.
12 gün dahiliye servisinde yattım. kanımdaki üre ve kreatinin değerleri çok yüksekmiş ve az daha zehirleniyormuşum. meğer bunun nedeni de yoğun ağrı kesici ve antibiyotik kullanımıymış. ve biraz daha devam etsem kalıcı böbrek yetmezliği durumu bile olabilirmiş.
hastanede yattığım sürece diş ağrım da kalmadı, hastaneden çıkınca dişçime gittim tekrardan. röntgen falan çekildi ve iltihabın, lezyonun kalmadığını söyledi. dişime dolgu yaptırıp dişçiden ayrıldım.
sözün özü şu ki, bilmeden ağrı kesici alma, antibiyotik hiç alma. ayrıca diş eti rahatsızlıklarının hepsini ağız sağlığına bağlama, gördüğün gibi böbrek ve kan hastalıklarından bile olabiliyor. diş bölümü de olan iyi bir hastaneye git derim.
şişlik gibi durumlarda enfeksiyonun yayılmasının engellenmemesi daha büyük sağlık problemlere yol açabilir. dişeti iltihabında antibiyotik çoğunlukla kullanılmaz. ancak abse varlığında antibiyotik kullanmamak daha büyük riskler doğuracaktır. abse diş fırçalamayla da geçmez.
bir de diş kökündeki lezyon kronikse antibiyotiğe yine ihtiyaç duyulmaz.ayrıca ille de çekilmesi gerekmez.
@dyna işte benim diş hekimim bunu bilmiyordu. hastaneden sonra ona bu durumu öğretmiş oldum.
teşekkürler