İnternette meme kanserinde erken teşhisin çok çok önemli olduğu yazıyor. Kadınların meme kanseri için hangi sıklıkta kontrole gitmeleri gerekiyor? Bu kontrollerde ne tür testler yapılmakta? Bir problem teşhis edildiğinde ne tür tedaviler uygulanabiliyor? vb. konularda bilgisi olanlar aydınlatabilir mi acaba. Günümüzde çok genç yaşlarda yakalanılabiliyor bu hastalığa galiba. Riski azaltmanın belirli yolları mevcut mu?
İyi günler herkese.

bildiğim kadarıyla 35 yaşından sonra mamografi çekilmesi gerekiyor yılda 1 ya da 2. 35 yaşından önce ise düzenli olarak elle muayene gerekiyor. bilmiyorsanız nasıl yapılacagını düzenli doktor ziyareti gerekiyor -yılda 1-2.
eger ailenizde bu hastalığa yakalanmış kimseler varsa sizde de olabilme ihtimali oldukça yüksek.
en büyük etkeni stres, üzüntü diye biliyorum ben.
kontroller sonucunda bir kist bulunursa biopsi yapılıyor.
kistin huyuna göre tedavi ilaç ya da kemoterapi oluyor. daha değişik tedaviler de olacaktır mutlaka ama benim bildiğim bu kadar.
benim ailede var. risk grubundayım yani. düzenli olarak doktora gidip el muayenesi yaptırıyorum. 35den sonra mamografiye başlıycam.


en güzel tetkik elle ve ultrasonla oluyor. bence 30dan sonra senede, duruma göre iki senede bir takibi gerek, tabi kan tahlilleri de iyi oluyo. mamografi çok pis bişi, ciddi bi durumla ilgili şüphe yoksa bence çok da şart değil. ama belki emzirmeden sonra, ya da belli bi yaştan sonra gidilebilir. ultrasonla deneyimli bi doktor meme dokunuzun bu tip şeylere müsait olup olmadığını da inceliyor. aile geçmişi de varsa daha sıkı takip ediyolar tabi. erken teşhis tümörün büyümesi, memenin kurtarılması vs gibi konulardan çok başka dokulara sıçraması açısından da önemli.
