çiğ köfteye et yasağı müslüman mahallesinde salyangoz satılmasıyla başlamıştı.izmir de çiğköfteyi domuzla yapan kurnaz bir kardeşimiz bütün mahalleyi zehirlemişti.bunun üzerine yasak geldi.şimdi çiğköfte diye satılan uydurma mamul çıktı ortaya.
çiğ balıktan bir mahalle zehirlendiği zaman yasak kesin gelir.
sorunun tam cevabı değil ama tarihsel gelişimi bu.
Domuzla yapılınca niye zehirlendiler, bunu da sorulara ekleyebiliriz :)
İnsanların zehirlenme nedeni domuz etinden olması değil etin bakteri üretmesinden dolayı idi.Ancak bu kadar olay olup yasak gelmesinin nedeni insanların çiğ köftenin içindeki domuz etini yemeleriydi.
Ayrıca sushilerde kullanılan balık etlerini genellikle -20 derece altına indirip bakterilerden arınması sağlanıyormuş.Ancak bu olay tabi ki Türkiye de kabul gören bir uygulama değilmiş.
şimdi bu önlem veya bir yasak gele bilmesi için mutlaka birisinin veya birilerinin ölmesini beklemen gerekiyor. örneğin açık olan logar kapağını düşene kadar o kapa açık kalır.
veya bir yolda kaza yaptıktan ve öldükten sonra o yola uyarı işareti koyarlar vs vs.
bu daha çok beslenme alışkanlığı ve kontrol edemiyorsak yasaklıyalım zihniyetiyle ilgili. örneğin sushi niye yasak değilden ziyade etli çiğköfte niye yasak diye sormak lazım. toplumun çok daha büyük bir kesimi çğkögte tüketiyor ve bu ürün zehirlemeye müsait. öte yandan sushi talebi çok daha dar ve fiyat olarak kolay ulaşılabilir ve tercih edilir olmadığı için daha deneyimli kişilerce yapılıyor. cebindeki 5000 lira ile çiğköfteci açmak isteyen var iken çiğ balık ürünü satayım diyen yok.
ayrıca aslında süt ürünlerinde de brusella benzeri tehlikeler var. yasak değil de kontrol gerek.
şimdi çiğ köftenin yasak olması bir açıdan iyi bir açıdan kötü. çiğ köfte her yerde satılabilen bir ürün, herkesin tercih edebileceği bir ürün. dolayısıyla kalitesinin garantili olmayacağı çok yer var. hoş mesela tavuk döner de öyle. ama sushi sokakta satılamayacağı için zaten müşteri kitlesinin bunu kaliteli rest.lerde tercih edileceği için zaten sıkıntı yaratmaz.