şunu eklemeyi unuttum, ben ders veriyorum, sınıf mevcudu ne kadar çok olursa olsun, öğrencilerin aralarında konuştuklarını, birbirlerine fısıltıyla söyledikleri sözleri duyup yanıt veriyorum; bu kadar çok şey duymak pek hoşuma gitmiyor.

bi ara bende de olmuştu bu..uzun sürmedi geçti..stres kaynaklı olduğunu zannediyorum kendi kendimin psikoloğu olarak.


normalde zaten gerksiz ve rahatsız edici olan bu seslere, aşırı bir hassasşyetin var demek ki.
benim babamın eşinin hiçbir uzvu durmuyor, çok ses çıkarır, evde topuklu terlik ile koşar, yemek sofrasında dahi o bacak masaya dan dan vurur.
nefret ettiğim bir olay ama alıştım. çünkü bunu yapan insan kendisi farkında olmuyor. "o kşinin farkında olmadan yaptığını" kabul etmeye çalışırsan belki bir yararı olur.
mesela ben otobüste yksek sesle konuştukları zaman senin gibi oluyorum. bak abartmıyorum bildiğin terliyorum ve yüzüm yanmaya başlıyor. öyle tepki verebilen bir insan da değilim ve gelecek durak ne olursa olsun iniyorum otobüsten. dayanılacak gibi değil. ama bazen hiç rahatsız olmuyorum. yani en azından alakasız bir durakta inecek kadar.
(bkz: izole) haklı.
dönem dönem coşuyor bu ama sonra yine sakinliyor.


bende aynı var aynı şey. hatta bu olayın bir adı var mı diye araştırmıştım bir ara internetten ama bulamadım.
yemek yerken çıkan her türlü ses sinirlerimi bozuyor. ağız şapırdatması, çatalın tabağa veya dişe sürtmesi, sert yiyeceklerin ağızda çıkarttığı kırt kurt sesleri ve sakız caklatması. hele ben yemek yemiyorsam iyice sinir oluyorum. o sırda bir işim varsa ona konstanre olamıyorum. elim ayağım kesiliyor resmen ve sinirlerim harab oluyor.
yemek dışında bir de uyurken çıkan sesler öldürüyor beni: horlama, tıslama, nefes sesi. daha bir sürü bile sayabilirim böyle.


bunun bir ismi var ama üzerine gidip daha da araştırmak yerine boşvermeye çalışıp kendinizi olduğunuz gibi kabullenmeye çalışmanızı tavsiye ederim. konuyu deşerek çözmek pek iyi bir yöntem değil. seslerden rahatsız oluyorsanız, yapan kişiye daha sessiz olmasını söyleyebilirsiniz mesela, içinizde kalmaz rahatlarsınız hem. bir de kulak tıkacı kullanmayı önerebilirim size eğer çok çok rahatsız olursanız.


@s e yanıtınız için teşekkür ederim ancak, dikkat ederseniz yazdıklarımda "bunu nasıl çözerim" gibi bir soru bulunmuyor. ayrıca herkesin kendine göre sorunların üstesinden gelme tarzı vardır. bu nedenle genellemelerden de kaçınmalı insan, işin uzmanına gitmeye erinen bir insan değilim. yalnızca buna verilen bir ad olup, olmadığını sordum, sağolsun birkaç kişi de yanıt verdi. benim sorunları aşma, aşmak için kendimi yönlendirebilmemde etkili olan şey, bilmektir. bilmek ile kastettiğim, takıntılı bir biçimde, "ah bu da bende var" deyip, önüme gelen şeyi hastalıklı bir biçimde okumak değil, araştırmak, merak etmek... eğer bir şey beni rahatsız ediyorsa, "olduğu gibi kabullenme" gibi bir düşüncem hiçbir zaman olmadı, olursa da ben ben olmam zaten...
ayrıca bir şey beni rahatsız ediyorsa, emin olun karşımdaki kişiyi uyarabilecek minimum zeka düzeyine sahibim, siz lütfedip "uyarın" demişsiniz, bunun benim aklıma gelmediğini sanmak, gerçekten çok tuhaf, çok üstten bir bakış... özetle, bu durumun bir adı olup olmadığını sordum, ancak yanıtınız, yanıt değil...


doğru haklısınız. sorununuzun adı selective sound sensitivity. hiperakuzi belirli seslere takılmakla alakalı değildir, tüm sesleri daha yüksek duyma ve bundan acı duyma durumudur. umarım kısa zamanda geçer sorununuz, geçmiş olsun.


@ s e çok teşekkür ederim, evet kastettiğim durum budur.


öncelikle bunu soru haline getirdiğin için teşekkürler. 3-4 sene önce, yaklaşık 1 yıl süreyle aynı sorunu yaşamış, sormaya utanmış ve haliyle üstteki akademik adını öğrenememiştim. iyi oldu.
nasıl geçti diye sorarsan, zaman + stres - olunca farkında olmadan geçiyor derim. yeni bir işe girmiştim ve her şey boktandı. en ufak bir şey batıyordu. tv'den gelen ses, müzik, ağız şapurdatması vs. gün içersinde duyduğun şeylerden soğuman ve bir çeşit duyma anksiyetesi kazanmanla ilgili birşey sanırım. bir keresinde annemin kalbini kırmıştım işten eve gelir gelmez bir soru sordu diye. konserlere git, bağır çağır, hatta maça git. stresi atmanın ve azaltmanın yollarını ara, bul. kesinlikle geçecektir.
