Demin 500 milyarda sordu, cumhurbaşkanının veto edemediği tek kanun bütçe kanunuymuş. Bunun sebebi, açıklaması nedir?




 

Bütçe kanununu veto etmesi demek maaşların yatmaması demek, maaşlar yatmazsa toplumda huzursuzluk çıkar sonra hükümet güvenoyu alamaz ve düşer.

khan shabbir

Anayasa m.89.
çünkü bütçe kanunu şekli anlamda kanundur.yani yasama organı TBMM çıkardığı için lşeklen kanun denir ona. yoksa içerik açısından yürütme organının ve idarenin bütçesini düzenler. diğer kanunlara benzemez. yürütme organına bütçenin yürütülme görev ve yetkisini veren izin niteliğindedir. bütçeye aykırı bulunan bütün idari önlem ve işlemler kanun dışı kabul edilir ve kanunen belirlenmiş cezaları gerektirirler. ancak bütçe kanunu ile diğer konulara ilişkin hüküm getirilemez. örn: memur, borçlar, miras, temel haklar vs... bu nedenle anayasa yürütme organının başı olan cumhurbaşkanına veto yetkisi tanımamıştır bu konuda. nitekim diğer kanunlarda "kanun hükmünde kararname"(KHK) le değişiklik yapılabirken, bütçe kanunlarında yapılamaz. zira KHK'ler de yürütme organı tarafından çıkarılır.
anayasadaki "verginn yasallığı"(yani yasa ile yapma zorunluluğu) nedeniyle kanunla kabul edilmektedir.bu nedenle de özellikle bu "yasallık" ilkesi nedeniyle anayasa mahkemesi tarafından denetlenip iptakl edilebilmektedir.

chate noire

Çok karmaşık ve iktisadi bir konu olduğundan cumhurbaşkanı beğenmeyip veto edecek yetkinlikte değildir. Anlamadığı konuda da ona veto yetkisi verilmez. Özeti budur.

almanyayenilincebizdeyeniksayildik

sebebinin çok karmaşık ve iktisadi bir konu olmasıyla ilgisi bile yok! cumhurbaşkanının yetkinliğini ölçmeyiz veto yetkisini verirken. "iktisadi olarak karmaşık" pek çok kanunda veto yetkisi vardır cumhurbaşkanının. gerekçe temelde bütçenin yılbaşından yapılıp devletin bütün ekonomik hesaplarının ona göre ayarlanmasından dolayıdır. bir açıdan paketinsonundakiğrençekirdek doğru demiş. cumhurbaşkanının veto etmesi halinde bir anda devletin bütün yaptığı bütçe hesapları, planlar vb. askıya kalkacak, yeniden yapmak da aslında bir bakıma imkansız olacaktır.

microfiction

Cumhurbaşkanı vetosu ile bikaç gün kaybedilerek hükümetin düşmeyeceğini biraz düşünerek akıl edebiliriz. Sebebi cumhurbaşkanını devreden çıkarıp hükümetlerin neredeyse tüm politikarını ilgilendiren bütçe gibi önemli bi kanunu tekellerinde tutmaktr. Bütçe gibi "iktisadi olarak karmaşık" bir konuda cumhurbaşkanını karıştırmazlar işlerine.

almanyayenilincebizdeyeniksayildik

@microfictio @paketinsonundakiğrençekirdek

(bkz: geçici bütçe)

yani, herhangi bir durumda bütçe kanunu kabul edilmezse devlet gelirlerini toplayamaz, giderlerini yapamaz diye bir durum yok. bu noktada geçici bütçe devreye girer. yani meclisin "biz bütçe kanunu yetiştiremedik/ onaylamadık o yüzden size maaş yok" deme lüksü yoktur, böyle bir şey olmasın devlet yaptığı hizmetlere devam edebilsin harcamasını da yapsın gelirini de toplasın diye geçici bütçe vardır. (1965-1970 ve 1974 yıllarında ülkemizde geçici bütçe uygulanmıştır) geri kalan nokta ise @chate noire'nin dediği şekilde, yani "bütçe kanunu yürütme organına bütçenin yürütülme görev ve yetkisini veren izin niteliğindedir." o yüzden bu izin mesclisten çıkmazsa hükümet düşer ve seçimlere gidilir, güvensizlik şeklinde yorumlanır. normal bir durumda hükümet kurulmuş, meclis çalışmalarına devam ederken cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesini isteyemeyeceği için ya da seçimlere gidemeyeceği için de cumhurbaşkanı bütçe kanunu veto edemez.

ogzi

www.dw.de

vincenzo
1

mobil görünümden çık