Dostlar

Php dilinde yeterince web programlama yaptım ve hakim olduğumu düşünüyorum. Şimdi ise bir masaüstü programlama dilinde geliştirmek istiyorum kendimi. Linux tabanlı bir dil düşünüyorum. Java'dan pek hoşlanmıyorum. Ruby veya Pyhton var aklımda ancak sizin önerilerinizi merak ediyorum.

Kolayca kodlama yapabileceğim, hızlı ve esnek bir dil olmalı. Arayüz ve tasarım konusunda da basit olmalı.

Sağolun

 

ruby şu anda sağlam adımlarla gidiyor. sorularına da kolayca cevap bulabilirsin. ama masaüstü programlama dili ile amacın konsol uygulamarıysa ve linux'te takılacaksan, c++ daha uygun bir seçim olacaktır. ruby'nin asıl amacı web diye biliyorum, yanlışım olabilir(:

mestre

"cloud computing" dene şeyi araştırın bence.

daglien

ruby her ne kadar popülerite kazanıyor olsa da hem performans açısından, hem de komünite büyüklüğü açısından sorunlu hala. büyük projelerde scaling problemlerinden yakınıyor insanlar.

python ruby'den çok daha yaşlı olduğu için daha büyük bir komünitesi var, hakkında bulunabilecek kaynak sayısı çok daha fazla. performans açısından da jit compilation ile c/c++ bariyerine yaklaşabiliyor kulllanım alanına göre değişmekle beraber.

cloud computing'in de konu ile alakasız olduğunun herkes farkında herhalde sanırım.

simendiferlerin efendisi

@mestre @simendiferlerin efendisi

Yanıtlarınıza teşekkür ederim. Kullanma amacım geliştireceğim akademik yazılımların (algoritmalar - veri madenciliği vb) hızlı kodlanabilmesi, lokal veritabanıyla iletişime geçmesi ve görsel arayüzler ile çalışmasını istiyorum. Linux üzerinde çalışacağım evet.

burka

hızlı kod yazılabilmesi açısından iki dil de oldukça iyi. scientific computing istiyorsan python'un güzel ve ünlü bir numpy library'si var.

simendiferlerin efendisi
1

mobil görünümden çık