Yardim, gizli bir ego tatminiyse karsiliksiz oldugu iddia edilebilir mi?
"iyi hissetmek" kavramıyla "gizli bir ego tatmini" kavramını birbirine karıştırmamak lazım.
zor durumda olan, tecrübesiz olan, bize ihtiyacı olan kişilere yardım etmek, asil bir davranıştır. insanın ne kadar insan olduğunun ölçütüdür. bu nedenle, âfetlerde ülkelerin birbirine yaptığı yardımlara İNSANÎ yardım (humanitarian aid) denir. toplumda böyle hisseden ve yardım eden kişilerin teşvik ve yaptıklarının teslim edilmesi gerekir. (burada teslim etmeyi, recognition mânâsında kullanıyorum).
Bunun aksini iddia edeceklerin, Van'da ölen Japon doktorun ne tür bir karşılık bekleyerek Van'a gitmiş olduğunu açıklaması gerekir.
vicdan, iyiyle kötüyü ayırt edebilme yeteneği
insan olduğumuz için. doğamızda var. (birisine yol tarif etmek de yardımdır ve o kişiden bi beklentimiz olmaz.)
Ben hiçbir karşılık beklemeden yardım eden kelimenin tam anlamıyla yardım-sever bir insanım."Ego tatmini" değil de "aşırı vicdan" diye tanımlayabiliyorum bunu.
icinden geldigi icin yardim edersin, icinden gelmeden yaptigin yardimlar icin: cikar.
İnsan yardımı genellikle kendisi için etmiyor. Ama bir yandan, olayı kendimize çevirirsek, kendimiz için olabiliyor. Yardıma ihtiyacı olan bir canlıya yardım edip, durumunu değiştirdiğimiz zaman içimiz rahatlıyor, o canlının haline üzülme durumumuz geçiyor. Bizi üzen bir durumu da değiştirmiş oluyoruz aslında. Ama bu saf iyi bir şey.
Afrikadaki atalarımızdan kalan bir içgüdü. Sayıları çokça az olan vahşi doğa şartlarındaki atalarımız türün devamlılığı için böyle bir içgüdüye muhtaç idiler.Şu an böyle bir tehlike olmamasına karşın bu içgüdü o devirlere nazaran azalmış da olsa devam etmekte.