di mi? işlemi tek elimizle yaptığımızı düşünelim. biz elimizi kullanarak iterken aslında bütün vücudumuzun ağırlığını vermiş oluyoruz ama çekerken sadece kolumuz el verdiğince çekiyoruz mu nedeni? ya da başka bişey mi ya da aslında zorluk açısından bi fark yok da senelerdir ben kendimi mi kandırıyorum? tekerlek filan yok.




 

neyi nasıl olduğuna göre değişecek bir soru bence. tır çekerek rekor kıran var ama iterek rekor kıran yok.

sormaya geldim

üf abi biliyordum abi böyle bi cevap geliceğini. tekerlek filan yok işte düz düşün. evde dolap var mesela itiyosun çekiyosun aynı yerde. sürtünme kuvveti filan aynı hep.

tepedeki psychedelic adam

iyide soru çok saçma. tekerlek itmeye yada çekmeye artı güç yada eksi güç değil. tekerlek sadece sürtünmeyi azaltan bir unsur. tekerleksiz tır konteynerinin olduğunu düşün, ittirmek yerine yine çekeceklerdi.

sormaya geldim

vüsut yapınla alakalı. iterken vücudundan tan destek alabiliyosun ama çekerken alamıyosun

onexey

kişisel vücut yapınızdan ziyade, insan vücudunun yapısıyla alakalı. ittirmek istediğin şeye yüzünü dönersin, çünkü ileri doğru gitmeye ayarlı bir vücut yapın vardır. ama bir şeyi ittirmek yerine ip ile bağlayıp önünde tutarak çekersen daha fazla ilerletirsin. neden? çünkü hareket mesafen kol uzunluğundan daha fazladır. ben çekmek diyorum. -tek el olmasını düşünürsek omzu komple kullanabilmenin avantajı

sormaya geldim

@sormaya geldim dediğinde haklısın. ben de vücut yapın derken insan yapısından bahsetmiştim. ikinci olarak da tepedeki... anladığım kadarıyla çok büyük olmayan bişeyi araç kullanmadan hareketlendirmeyi soruyomuş gibi geldi. yoksa dediğin doğru; önemli olan vücut yapın değil nasıl hareketlendirmeye çalıştığın. mesela en kolay yukardan aşağıya bişeyi çekersin çünkü vücudunu havaya kaldırmaya çalışman yeterli olur.

onexey

@sormaya geldim, amma komplike hale getirmişsin durumu yahu. adam mesela bi kanepeyi kollarıyla itmek veya yine kollarıyla kendine doğru çekmek arasındaki farktan bahsediyor. senin verdiğin kamyon çekme örneğinde halatlardan tutup kendine doğru çekmiyor ki adamlar. vücuduna bağlıyor halatı ya da "dişlerimle kamyon çekeceğim" iddiasındaysa ağzına halatı takıyor ve yürür gibi, gidiş yönüyle aynı yöne çekiyor. yani yine tüm vücudundan kuvvet alıyor. tpa'nın sorduğu şey aynı değil.

@tpa(adını kısalttığım için kusura bakma), ben de seninle aynı fikirdeyim. senin bahsettiğin şekilde itmek daha kolay, tüm vücutla abanıldığı için.

dento

Hayır ya çekmek itmekten daha kolaydır çünkü iterken uyguladığımız kuvvet yere doğrudur böylece uyguladığımız kuvvetin x eksenindeki bileşkesi itme işini yaparken y'deki bileşkesi ittiğimiz nesneyi yere bastırıp sürtünme kuvvetini artırır ve hareketi zorlaştırır. Bunun aksine çekerken ise uyguladığımız kuvvetin y bileşkesi nesneyi yukarı kaldırıp sürtünmeyi azaltır böylece hareket kolaylaşır.

Haldamir

ne denmiş bakmadım ama aynısı sorulmuş şurda da: physics.stackexchange.com

asdasdas

iterken uyguladığımız kuvvet niye yere doğru ya da çekerken ki niye yukarı doğru? kuvvetleri yere paralel uyguladığımızı düşünsek? ya da gayriihtiyari bi şekilde iterken aşağı doğru, çekerken yukarı doğru kuvvet uyguluyoruz diye bişey mi var?

tepedeki psychedelic adam

hayır, ittirirken eşyalar düşme eğilimi gösterirler. ama çekerken düşemezler. düşçeği yerden tutuyorsun çünkü.

sormaya geldim

Omuz hizandan aşağıdaki bir cismi iterken aynı zamanda yere bastırırsın tam tersi çekerken de geçerli tabi uyguladığın kuvvet yere paralel olursa ikisinde de değişen birşey olmaz.

Haldamir

@sormaya geldim
hayır, ittirirken eşyalar düşme eğilimi gösterirler. ama çekerken düşemezler. düşçeği yerden tutuyorsun çünkü.

bu ne demek yahu. gerçekten anlamadığım için soruyorum. niye ittirirken öyle bi eğilimleri var da çekerken yok. düşeceği yerden tutuyorsun ne demek?

tepedeki psychedelic adam

dolabı ittirdiğini düşün. ittirdiğin dolabı devirme ihtimalin var. çünkü uyguladığın kuvvet yere doğru. bu dolabın düşme eğilimi göstermesi.

dolabı çektiğini düşün. dolap devrilir, ama çektiğin yöne devrilir yani sana ve çekmeye devam edebilirsin. @haldemir'in dediği gibi nesnenin bir tarafı yukarı kalkmış olacağından sürtünmeyi azaltırsın, böylece hareket bile kolaylaşır.

sormaya geldim

sormaya geldim, biz seninle anlaşamadık. neyse artık. dolaptaki bi eşya itsem de çeksem de düşme eğilimi gösterir zaten. ayrıca bi tarafını kaldırmak diyorsun. başından beri diyorum basitçe itme ve çekme eylemi. sen hala başka şeyleri sokuyosun araya. neyse teşekkür ederim herkese cevaplar için.

tepedeki psychedelic adam

Hareket ettireceğin çeyin altına 4 köşesine düz kesilmiş patates yerleştir sonra tek parmağınla itersin

saksel

evet anlaşamadık, çünkü görüntüyü aynı şekilde resimleştiremiyoruz zihnimizde. yanyana olsak 2 el hareketiyle iletişim kurulabilecek bir şey esasında.

sormaya geldim

kendi ağırlığımızı da ona eklediğimiz için daha kolay ittiriyoruz bence. çekerken de kendi ağırlığımızı da çekiyoruz gibi bişey geldi benim aklıma.

mor.inek
1

mobil görünümden çık