biz de öğrenci sbs ye lys ye kpss ye ales e... ve diğer sınavlara hazırlanırken aslında matematik çalışmıyor gibi geliyor bana.
öğrenci oturup gireceği sınavdaki matematiğin soru tarzlarına çalışıyor. örneğin lys de her sene kesintisiz olarak bir bölünebilme problemi geliyor. (geliyor mu bilmiyorum. geliyor farzedelim) her sene sadece rakamlar değişiyor. ya da aynı problemin başka bir parametresi soruluyor. öğrenci de oturup bu sorunun nasıl çözüleceğini ezbeliyor, önüne benzer problemler geldiğinde başrılı da oluyor. aynı şekilde her sene gelen hız soruları, yahut sadeleştirme soruları da böyle.
bence buna matematik çalışmak denilmez. olsa olsa soru ezberlemektir bu. yahut sorunun nasıl çözüldüğünü ezberlemek. yani bizde "matematik çalışıyorum" diyen öğrenci aslında ezber yapıyor. bunları sınavlara hazırlık süreçleri için söylüyorum.
ne dersiniz? gerçekten böyle değil mi?
baktim ve haksizsiniz.
kısmen doğru kısmen yanlış. şimdi öğrenci bir sorunun nasıl çözüldüğünü biliyor olsun diyelim. olasılık sorusu olsun o da. ki onlar da fiks olur o sınavlarda. sen o öğrenciye "şurada şunun permutasyonunu niye aldın" diye sorduğunda mantığını açıklayamıyorsa ezberlemiştir. açıklayabiliyorsa sorun yok, soruların fiks olması da onun sorunu değil eğitim ve sınav sisteminin sorunu.
ortalama öğrenci böyle, matematik bana sorarsan ilkokulda öğrenilir gerisi yalan.
matematik öğrenmede "procedural learning" ve "conceptual learning" diye iki kavram var. procedural learning adı üstünde bir sorunun çözülme şeklini öğrenmeye dayalı bir method. üniversiteye hazırlananların yüzde 95 inin yaptığı ve yapmaları gereken şey. o yüzden yadırgamamak lazım. conceptual knowledge ise "nasıl" sorusuna odaklanan bir öğrenme çeşidi.
mesela hız probleminde neden zaman ile hız çarpıldığında yolu elde ettiğini açıklayabilmek, iki kesri birbirine bölerken neden ikinciyi ters çevirip çarptığını açıklayabilecek kıvama getirmeye odaklanır öğrenciyi.
yeni constructivist müfredatta yerleştirilmeye çalışılan sistem bu. ancak sıra çoktan seçmeli sınavlara gelince bu sistemde yetişen öğrenci çuvallayabiliyor. bu yüzden öğrenci tarafından pek benimsenen bir şey değil. öğrenci ezberleyip geçmeyi tercih ediyor çünkü daha kolay ve kendi hedefine yönelik.
aslolan prosedür ve kavramsal öğrenmeyi bir arada sağlayabilmek ancak inanın o kadar kolay bişi değil. öğretmenlerde ve sistemin kendisinde kökten bi değişiklik olması lazım.
Soru ezberleyen insanlar var bunlara gerizekali diyoruz ama soru ezberledimleri için iyi yerlere gidiyorlar
Birde sorunun çözüm yolunu kendi oluşturanlar var bunlara akıllı denir, çoğu çalışmaz
Bir kere bu tür merkezi sınavlarda çoğunlukla çözümü ezberlemekle hallolacak sorular çıkmaz. bir noktada akıl yürütme, blgiyi işleme, yaratıcı olma gerektiren sorular hazırlanır. yoksa halihazırda başarılı öğrencilerin iyi ezberciler olduğu sonucu çıkar ki ben kendi izlenim ve gözlemlerime dayanarak yok öyle bir şey diyorum. bakın kpss'nin senelerce süründürdüğü insanlara. çoğu sınav zor, çalışsan bile acayip sorular çıkıyor, sorularla eğitim hedefleri paralel değil filan diyecektir ama traş.
özetle, ezberle peynir gemisi yürümez.
uzgunuz, burasi turkiye baska careniz yok.