richard bach'ın martı adlı romanında ki özgürlük umut ve direniş kavramlarına nasıl yer vermiş nasıl açıklamış okuyan birinin yorumlarına ihtiyacın var acilen.




 

-- spoiler --
kitapta jonathon livingston sürüden ayrı takılan, uçmayı yemek bulmak için değil de başlı başına bir amaç olarak gören bir martıdır. hep daha yükseklerde, daha hızlı uçmak, olmadık akrobatik hareketler yapmak ister. sürü tarafından dışlanır tabii ki bir süre sonra. açlıktan ölmek üzereyken -burası biraz muğlak olmak üzere- metafiziksel bir olay medane gelir ve kendi gibi bir martıyla tanışır, ondan çok daha hızlı uçmayı öğrenir, öyle ki, ustası istediği yere istediği an bir çırpıda gidebileceğini öğretir buna. ışınlanmak gibi. jonahton, edindiği bilgiyi kendi gibi martılara aktarır, pek çok öğrencisi olur. bi vakit tatmin olunca yerine bir öğrencisini bırakır ve evine döner. hem kitabın sonunu anlatmak istemediğimden, hem de tam hatırlamadığımdan sanırım bu kadarı size yeter.

anlaşılacağı üzere jonathon un direnişi sürünün alışılagelmiş, gelenek olmuş birlik tabusunu bozmasıdır. toplumundan öte bir amaç edinir kendisine. umudu daha hızlı, daha yükseklere uçmak içindir ki, başlarda pek çok yenilgiye uğrasa da bundan vazgeçmez ve sonunda başarılı olur. özgürlük, jonathonın şu an ismini hatırlamadığım ustasıyla tanışmasıyla gelir özellikle. ama yoruma açık bence burası. yani özgürlüğü diğer martılardan daha yükseklerde uçabilmesi olarak da kabul edilebilir basitçe. zaten kitap içerik olarak basit olmasına karşın anlatım gücüyle içindeki ilustrasyonlarıyla sivrilir. hoş ve kısa bir kitaptır. kassanız bir günde biter aslında. yani okuyup kendi yorumunuzu yapabilirsiniz.
bütün yazdıklarım benim yorumum ve hatırladıklarım elbette ki. sorumluluk kabul etmiyorum. (:
umarım yardımcı olabilmişimdir. kolay gelsin..
-- spoiler --

talemon
1

mobil görünümden çık