neden su fotodaki gibi kutuplar yatay eksende kaliyor ? ayrica bu sebeple gunesin aydinlattigi kesim de kuzeyde kalmis.
Fotograf ayin(yuvarlaginin) sol kismindaki bir noktadan mi cekilmis ?

blogs.wncn.info

*embesil bir hareketle duyuru olarak acmisim, soruya cevirdim. gonul rahatligi ile cevap verebilirsiniz efendim

 

Kutuplar neden yatay eksende kalmasin ki?

Dunyanin kuzey kutbunda durdugunuzu dusunun. Ayin size gore ust noktasina bir isaret koyun. Sonra dunyadan aya gidin. Koydugunuz nokta kuzey kutbuyken ekvatora denk gelecek yerde durdugunuzu dusunun. Bu durumda dunyanin kutuplari yatay eksende kalir.

wpi

kısacası, fotoğraf çekilen noktadan doksan derece sağa veya sola giderseniz kutupların ekseni dikey olur. hatta dünya tepetaklak bile olur.

kibritsuyu

uzayda sağ sol yukarı aşağı olgusu yok ki: yerçekimi yok

kimi raikkonen

uzayda nasıl yerçekimi yok? o halde astronotlar nasıl Ay'da yürüyebiliyor? (Ay'ın atmosferi olmadığı için yüzeyi uzaydan farklıdır diyemeyiz)

yerçekimi = kütle çekim kanunu

kütle çekim kanunu her yerde vardır, her kütle birbirini çeker. yani uzayda yerçekimi var, hava yok.

neden dünyanın kuzey kısmı aydınlık hemen cevap vereyim. aslında güney kısmı da aydınlık ama biz fotoğrafta o kısmı göremiyoruz. yani nasıl anlatayım, dünyanın gün batımı çizgisini düşünün (düşünmeye üşenenler için: homepages.ius.edu ). işte burada kuzey yarım küre de güney yarım küre de aydınlık. Ay, Dünya'yı yanlamasına görünce güney yarım küre gözükmemiş.

deckard

uzayda yerçekimi yok dedim, aydan bahsetmedim.

kimi raikkonen

Hmm ama uzayda da yerçekimi var? Yani örneğin yörüngedeki uyduların dünyaya düşmeme sebebi orada yerçekimi olmaması değil ki.

386 dx

işte dünyanın merkezinden belli bir uzaklıktan sonra artık çekim gücü etkilemiyor, o mesafeden sonra uzayda bir başına kalıyorsun.

kimi raikkonen

@kimi raikkonen

ayın bir atmosferi olmadığı için farketmiyor. yani uzayda kütle çekimi olduğu için aydan bahsederken de uzaydan bahsederken de herhangi bir fark olmuyor. ha işin içinde atmosfer olsa tamam (misal: titan)

(tekrar ediyorum "yer çekimi = kütle çekimi", yer çekimi dünya için kullanılıyor, tüm evrenden bahsedersek kütle çekim kullanılır)

deckard

"dünyanın merkezinden belli bir uzaklıktan sonra artık çekim gücü etkilemiyor, o mesafeden sonra uzayda bir başına kalıyorsun"

şimdi şöyle ki, uzayda hiçbir zaman bir başına kalamıyosun, her şeyin bir çekim kuvveti oluyor. uydular da tek başına kalmıyor, devamlı yörüngede dönüyor. yani uzayda belli bir uzaklıkta bir şeyi bıraktın mı o obje öyle kalır diye bir şey yok. kütle çekim kuvvetine göre hangi çevrede bulunan gök cisminin kuvveti daha yüksekse obje, ona doğru çekilir.

deckard
1

mobil görünümden çık