selam gençlik. bugün farklı bir soruyla karşınızdayım. ben galiba yavaş yavaş imana gelmeye başladım ama bazı sorular aklımı kurcalıyor.

1-öncelikle envai çeşit sitelerde yer alan ''x duasını 777 defa okursan kısmetin açılır'' ''y duasının son ayetiyle, z duasının ilk ayetini 555 defa okursan(ne bir eksik ne bir fazla) dileğin gerçek olur'' gibi dulara innamalı mı? yoksa bunlar dini sömürme mi olur?

2-ben mesela Allah izin verirse inşalllah Kuran-ı Keerim okumak istiyorum ama bunun dışında günlük veya her hafta cumaları düzenli okunacak dular var mıdır? misal ihlas, fatiha, ayet-el kürsi dışında okunacak dualr nelerdir?

3-misal şu çeşit sitelerde örnekleri görüleceğe üzere www.duahazinesi.com , mucize.net , www.dinimizislam.com , mucize.net gibi aklınıza gelebilecek her şey için bir dua var. isteğinin ve dileğinin olmasından tut, hapşurduktan sonra okunacak dua, eve girerken, evden çıkarken, sınava girerken, kısmet açma, şans açma gibi dualara ne kadar güvenebilirim? ve yol haritam nasıl olmalı? ''x duasını z kere oku'' dularını okumak mı yoksa direk Kuran-ı Kerim de yer alan duları mı okumalıyım. teşekkürler...

Not: Önceden tek bir duayı bile ezbere bilmezdim inancım zayıftı ama The Rite filminde ki gibi ruhani varlıklarla ilgili örnek vakaları gözlemleyip, bir gün kaybolan 2 eşyamı harıl harıl arayıp bulamamam üzerine Allah'a dua edip kaybolan eşyalarımın bulunmasını dilememden 2 dakika sonra kabak gibi eşyalarımı buldum. Bunlar imanın başlangıcı oldu ama hala daha çevremde ki konuşmalardan duyduğum sabah akşam şu duayı şu kadar oku ki kocan sana bağlansın, bir daha tartışmazsınız kız ayol cümlelerine hala daha mesafeli yaklaşmaktayım.

 

imandan uzun zaman önce çıkmış biriyim ama sorularınızı cevaplayayım.

1- öyle bir şey yok. islamda 3 ve katları uğurlu sayılır ama herhangi bir dayanağı yok. bunların tamamı hacı hoca safsatası. hem aynı şeyi 555 kere söyleyenin dileği gerçek olsaydı herkes imana gelirdi :)

2- öncelikle dua ile sure nin farkını öğrenmeniz gerekiyor. saydıklarınız dua değil suredir, Allah'ın sözüdür (islama göre tabi). dua kulların içinden geldiği şekilde Allah'a yakarması olarak tarif edilebilir. sureleri istediğiniz zaman okuyabilir veya istediğiniz zaman dua edebilirsiniz. bunların bir zamanı yok. unutmayın inancınız sizinle tanrınız arasındadır, üçüncü kişilerin yorumundan (buna hacı hoca ve dahi diyanet de dahil) mümkün olduğunca sakının.

3- bu sitelerdeki hapşırık tıksırık duaları saçmalıktan ibaret. inanmayın böyle şeylere. Kuran'ı okuyup bitirin önce.

boo ya moon

1) yalan. daha geçen gün atv'de iftar saatinde beyaz saçlı bir amca (adını bilemedim) günde 20 kere fatiha suresini okursanız fakirlik kalmaz dedi. bu iş bu kadar kolay olsaydı dünyada fakir insan kalır mıydı allasen? fasafiso hepsi.

2 ve 3'e ortak cevap:

düzenli olarak ne okunması lazım bilemem ama sana tavsiye olarak arapçalarını değilde türkçelerini öğrenmeni söyleyebilirim. ne yazdığını bilmeden, ne anlama geldiğini bilmeden sureleri okumanın hiç faydası olmaz sana. o her farklı şey için duaya da gerek yok. inançlıysan içinden geldiği gibi dua et işte.

ayrıca farkında mısın bilmiyorum ama "kocan sana bağlansın" muhabbetleriyle "eşyamı bulamadım, dua ettim, buldum" arasında ipince bir çizgi var.

resistance is futile

islam'ın temel kaynakları kuran (ayetler), sünnet (peygamberin söz, davranış ve onayları) ve ictihad (kuran ve hadislerde yer almayan meselelerin ilim sahibi kimselerce yine kuran ve sünneti temel alarak belli yöntemlerle çözümü).

internet siteleri asla sağlam bir bilgi kaynağı olamaz, bunu aklınızdan çıkarmayın. bahsini ettiğiniz duaların bazılarının bizzat peygamber tarafından tavsiye edildiği kesin olanlar vardır. yani toptan böyle bir şey yok diyemeyiz.

dini derhal hayata tatbik etmek istiyorsanız -ki başka türlüsü imanla pek bağdaşmaz- naçizane size tavsiyem bir ilmihal kitabı edinip okumanız ve buna paralel olarak çevrenizde hem ibadetleriyle hem de ahlakıyla dinini yaşamaya çalıştığına inandığınız ve güvendiğiniz bir kimseden bu konularda yardım almanız olacak.

sallayancay

marjinal kereste : kaybolan eşyayla ilgili duayı istesem senden yakında kendimi kaybetcem de

hmm

1- Eğer yeni yeni öğreniyorsan kafanı bunlarla değil, Kuran'ın ve İslam'ın temel ilkelerini öğrenmekle, ya da Kur'an-ı Kerim'in meal ve tefsirini okuyup anlamaya çalışmakla yormalısın. Peygamber efendimiz (s.a.v)'in düzenli olarak okuduğu ve okunmasını tavsiye ettiği dualar var, hadislerden araştırıp bulabilirsin ama bunlar ileriki safhalar olmalı.

2- Şu gün şu sure veya dua okunur diye sabit birşey yok. Hergün her sureyi ve duayı okuyabilirsin ama gece yatmadan okunduğunda seni belalardan koruyacak (bela diyince illa ki dünyevi belaları düşünmeyin, şeytanın şerri, 3 harflilerin musallat olması da beladır) dua ve sureler var, hadislerde geçer. Yusuf Tavaslı'nın konuyla ilgili kitabı vardı adında "dua" kelimesi geçen. O kaynağa başvurabilirsin.

3- Web sitelerine çok fazla itimat etme. İnternette acayip bir bilgi kirliliği var. Mazallah birşey öğreneyim derken seni şirke götürecek bilgilerle donanabilirsin. Bilgili insanların tavsiye ettiği kaynaklara başvurman daha sağlıklı olur.

Özetle; İslam dini senin her sorununu şak diye çözecek dualarla dolu bir felsefe değildir. İslam dini insanın hayatını düzene sokan bir yaşam biçimidir. Birinci ve en önemli kaynağı Kuran'dır. Tamamını Türkçe ve açıklamalı olarak bitirmeden başka kaynaklara başvurmamanı tavsiye ederim. Rehberin Kuran, önderin Peygamber efendimiz olsun öncelikle. Ahmet Hoca, Mehmet Hoca kafanı bulandırmasın.

winstoncash
1

mobil görünümden çık