gene muhasebe temalı bir soruyla karşınızdayım:)
ön bilgiler: henüz şirketimi resmileştirmedim

serbest olarak bir hizmetin yükümlülüğünü alıp x şirketinin malını kiralayıp, y şirketine üzerine hizmetimi koyup kiralayacağım. bu işi yaparken y şirketinin benden isteyeceği faturayı z şirketine kdv'sini ödeyerek kestireceğim. y şirketinden de +kdv'li olarak tahsil edeceğim.
benim bildiğim z şirketi kdv'nin yanında %20 gelir vergisi de ödeyecek. ama z şirketindeki arkadaşım buna gerek olmadığını kdv'sini ödesem yeterli olacağını söyledi. burada bi yanlışlık var mı?
herkese şençehnn :)

 

z sirketi kdv yi y den alıp devlete odeyecek zaten, senın odeyecgın gelir vergisinin yerıne gecmıs olacak.

bryan fury

ama fatura kesmesini istediğim z dışındaki diğer şirketler hep gelir vergisi payı istediler. emin misiniz böyle olduğuna?

ilkinci

burada esas olan unsur kdv nin mal ve/veya hizmet tesliminde doğan bir yükümlülük olması ve aylık beyanname ile bildirilmesidir. gelir vergisi ise gelirin unsurlarından herhangi birinin doğması sebebiyle(ticari kazanç,zirai kazanç,ücret vs.) tahakkuk eder ve yıllık olarak ödenir. bu durumda faturayı düzenleyen firma için bir kazanç sözkonusu olduğu için dönem sonunda yıllık gelir veya kurumlar vergisi tahakkuk edecektir.

radicaldeyyus
1

mobil görünümden çık