cehaletimden sorduğumu belirterek başlayayım ki, kitap okumaya pek vakit ayıramayan biriyim. hoş disleksinin de verdiği bir dezavantajla vakit bulunca bile pek okuduğumu söyleyemem.

belki de bu yüzden, bu kitap buluşmalarına hep imrenmişimdir. ama orada ne olup bittiğini hiç bilmiyorum.

herkes gelmeden kitabı okuyup bitirip hazırlanıp mı geliyor?
yoksa buluşmalarda güzel bulunan pasajlar mı okunuyor?
ya da kitap hakkında tartışmalar yapılıyorsa ne tartışılıyor tam olarak? yani konu mu? karakterler mi? ilerleyişi mi? giriş-gelişme-sonuç mu?


bir anlatın bu konuyu hiç bilmeyen birisi olan bana...

 

üç beş kişilik toplantılar olduğundan dolayı pek bi'$ey olmuyor. taklıyoruz aramızda.

robinbook

epey zaman oldu, toplantıları ben organize ediyorum ve bu toplantıda ne yapıyorsunuz sorusu ile çok karşılaştım ama her seferinde hayret ediyorum yeminle. cevap olarak ne yapmamız gerekiyor ki diyesim geliyor. robinbook kibarca cevaplamış valla.

herhangi bir kitap kulübü toplantısında ne yapılırsa onu yapıyoruz. kitap listemiz var, ordan kitap okuyup kitap hakkındaki görüşlerimizi, bilgilerimizi, eleştirmenlerin görüşlerini paylaşıyoruz.

kitap kulübü denilen olay budur. kitaplardan pasajlar filan okumak çok fantastik bir yorum olmuş. şiir dinletisi değil ki bu. şiirleri okuyup bir elimizde gül, bir elimizde bir kadeh şarap ufka bakıp bakıp duygulanalım.

mea maxima culpa

evet, bu alanda çok büyük bir eksiklik olduğunu görerek bir entari yazdım kitap kulübü başlığına. bundan sonra referans olarak kullanacağım :) aşağıya kopyalıyorum.

kitap okuma kulübü, kitap tartışma kulübü, okuma kulübü olarak da adlandırılabilen kültürel etkinlik gruplarına verilen isimdir. ingilizcesi book club, book discussion club olarak geçmektedir.

en yaygın uygulama şekli şöyledir: kitap okumayı seven birkaç kişinin bir araya gelerek oluşturdukları grup okumak için önceden bir kitap veya kitap listesi belirler. haftada bir, 15 günde bir veya ayda bir gibi periyotlarla toplantılar yapılır. toplantılara katılan üyelerin önceden belirlenen kitabı okuyup gelmeleri beklenir. üyelerden birinin evi, bir kafe, kütüphane veya bir restoranda toplanılır. toplantı için belirlenen süre içinde grup üyeleri okudukları kitap hakkında duygu ve düşüncelerini; kitabın beğenip beğenmedikleri yönlerini, kitabın edebi değerini, yazarı, karakterleri, olay gelişimi gibi konular üzerinde bilgilerini vs paylaşırlar, tartışırlar.

üyelerin aynı anda birkaç kitabı birden okudukları, veya bir ya da birkaç kitabı ortaklaşa satın alarak birbirlerine ödünç vererek sıra ile okudukları kitap klübü uygulamaları da yapılmaktadır.

mea maxima culpa
1

mobil görünümden çık