
sirke olmuştur o. dik durunca mantar kurur. şarap hava alır. ayrıca şarabın yıllanabilmesi için 12C derece sıcaklık olması gerekir. oda sıcaklığında şarap bozulur.


aynen, gitmiştir o. zaten denildiği gibi 12 derece olayı filan da yalan yani, türk üzümleri siksen 10 yıl dayanmaz hiç bi şekilde. en kral fransız üzümü bile 15 20 yıl dayanıyor. yani üniversiteye baslarken bi şarap alayım mezuniyetimde içerim geyiği yalan.


lancelot doğru söylemiş olsa da bir ihtimal, kırmızı ise şarabı bir sürahiye (dekant karafınızın olmadığını varsayıyorum) ayvaşça dökün. dibinde tortu olur. onu dökmeyin. sonra 1-2 saat bekletin. "nefes almasını" bekleyin. bu süre içinde rengi yerine gelir biraz. ilk açtığınızda tadır fazla buruk ve görünümü pis (çamur gibi) kırmızı olur. 1-2 saatte kendine gelir. o zaman tadın (rengi düzelmezse zaten ölmüştür dökün gitsin) daha bir güzel ise için.


türk üzümleri ve 12 yıl konusunda bir şey demiyeceğim ama sülfür (dioksit) bulunduğu için (biraz da ondan kokar) zart diye bozulmaz. üstüne bakın (etiket) sülfür var mı?


goo.gl dekant karafı. böyle geniş tabanlı. hava ile daha çok temas etsin diye. hatta yatık duranları da vardır. hava ile teması daha da fazla olsun diye. vs vs vs ve vs.


şimdi gördüm. beyaz ise gitmiştir muhtemelen :)
