öncelikle şunu söyleyeyim, valla uydurmuyorum:) bu bende 5-6 senedir var. her zaman olmuyor, ara ara. bazı geceler uykuya daldıktan yarım saat ya da en fazla bir saat sonra bir anda uyanıyorum. kabustan uyanıp gözleri bir anda açıvermek gibi düşünün. ve gözlerimi açar açmaz gerçekte aslında orada olmayan şeyler görüyorum. mesela 5-6 sene önce duvara dayalı bir kanepede yatardım ve duvar açık renkliydi. gözlerimi açtığımda duvarı 3-4 saniyeliğine ekoseli kumaş deseni gibi görürdüm. bir keresinde kuş kafesi görmüştüm, tavana yakın, odanın bir köşesinden öbür köşesine uçuyor gibiydi. geçen gece de battaniyemin üzerinde hamamböceği gördüğümü sanıp fırlattım attım üstümden battaniyeyi, halbuki oda çok karanlıktı. bu ve bunun gibi farklı şeyler.

uyanık ve gözlerim açık halde olduğuma eminim. 3-4 saniye boyunca, ben iyice kendime gelene kadar devam ediyor. gözlerimi dehşetle gördüğüm şeye dikiyorum ve kalbim gümbür gümbür çarpıyor. 3-4 saniye sonra olayı idrak ediyorum ve tekrar yatıp uyuyorum. ama bu durum uykuya daldıktan saatler sonra olmuyor. dediğimi gibi, yarım saat veya bi saat sonra.

halüsinasyon olduğunu sanmıyorum çünkü başka zamanlarda görmüyorum hiç böyle şeyler. ama bu karabasan türü bir şey de değil. ne olabilir bunun sebebi?

 

bana sorarsanız hiç de anormal bir deneyim değil bu, vücudunuz ve beyniniz bilinçsiz (uyuma) halinden bilinçli hale geçerken arada geçen süre biraz uzuyor ve algılarınızı anlamlandırabilmek biraz vakit alıyor. bu konuda uzman değilim ama dediğim gibi bana anormal bir şey gibi gelmedi.

ama illa ki bir uyku sorunu olabilme ihtimalini gözönüne alırsak false awakening seçeneğini düşünmek gerek.

çok rahatsız ediyorsa sizi, uyku bozuklukları ile ilgili çalışan bir nörologa görünebilirsiniz.

demcan

bende de oluyor bu genellikle. bir kaç saniye sürüyorsa bir zararı yoktur. mesela bizim alt komşunun oğlu bi ara evde sürekli çöp toplayan yaşlı bir teyze görüyordu, sonra nasıl geçti bilmiyorum. bunu öğrenince bir süre yatağa büyük bir korkuyla girmiştim ama.

tugaydogan

heuhehu bende küçüklükten beri var. mesela odada vantilatör varsa ve karanlıksa oda onu adam olarak algılıyorum uyanınca. küçükken tırsıyodum da alıştım zamanla. ama kapımı kitlemeden yatamam. beynim "oda kitli la saçmalama" mesajını göndermeli yani

jack of shades

muhtemelen nöröloji sorunu, beyin, kafa vs. Şimdiye kadar bir iki kere başıma gelmiş olsa da, uykudan uyandığımda (gece yarısı ya da yatakta tv açıkken sızdığımda vs) neredeyim lan ben, burası neresi, kayboldum gibi şeyler geçmişti aklımdan bir anda. Önce tırsıp sonra yok lan bildiğin evim burası demiştim

bonjurkes

sana uyanmışsın gibi geliyor ama aslında uyuyor oluyorsun, yani rüya görüyorsun. benim de başıma geldi, ilk zamanlar gerçekten uyandığımı sanırken sonra yatağın yanındaki şeyi yere atmak vs işlemler deneyerek doğru olup olmadığını belirledim. yere attığımı sandığım şey sabah başucumda olunca rüya gördüğümü doğrulamış oldum. zaten bu tür şeyleri görüp 3-4 saniye sonra geri yattığını söylemişsin, büyük ihtimalle sen de rüya görüyorsun ama henüz farkında değilsin.
Bu yarım saat, bir saat sonra uyanma mevzusuna gelince beyin bazen uykuya dalarken öleceğini düşünerek vücuda şok gönderiyor. Bu çoğu düşme hissi yaratırken çoğu zaman da böyle uykudan sıçramalara neden olabiliyor (yüzüstü yatıyorsanız düşme hissi, sırtüstü yatıyorsanız sıçrama).
Önemli bir şey değil, balık falan ye geçer :D

exordinary

@exordinary, yok uyanık olduğumdan eminim. belki o gördüğüm şeyler uykuyla uyanıklık arası, bir nevi geçiş evresi, ama sonunda uyanıyorum. dediğim gibi, battaniyeyi tutup yere attım. hatta bakındım biraz gerçekten üstünde hamamböceği var mı diye. bakınırken kendime gelip anladım yine o durumu yaşadığımı, sonra yeniden yatağa girip uyudum. o 3-4 saniyenin sonunda bildiğin uyanmış oluyorum. hatta bazen uykum kaçıyor ve yarım saat debeleniyorum yatağın içinde. çarpıntı da 1 dakika içinde geçiyor.

dento
1

mobil görünümden çık