Beyler bir motor sürürüc devresi konrol ettim plc ile.motoru 3 butonla 3 farklı hızda sürdüm.ondan sonra hocam benden tek tuşla bu motoru aynı hızlarla kontrol etmemi istedi.Yani butona bastığımda motor yavaş dönecek bir kere daha bastığımda normal hızda dönecek, bir kere daha bastığımda hızlı şekilde dönecek.Bunu nasıl yapabilirim?sanırım sayıcılarla olacak ama sayıcılar hakkında hiçbir bilgim yok.PLC yi de dün öğrenmeye başladım daha.Bana yardımcı olabilecek varsa çok sevinecem hocanın gözüne girmem lazım.




 

PLC programlamayı bilmiyorum ama bunun mantığı basit. Bir değişken tanımlayacaksınız ve butona her bastığınız da bu değişken bir artacak. Bu sayma işleminin mod3'te gerçeklşebilmesi için bir if denetimi sayıcının 3 e gelip gelmediğini kontrol edecek, gelmişse sıfırlayacak. Dir bir if yahut switch case tarzı bir denetim de sayıcının durumuna göre motorun hızını belirleyecek.

johan sebastian

plc ne ? s7-200 se ben yardım edeyim. ladder diyagramda counter ekle, çıkışı kontrol et, yardımcı röle kullanman gerek, gerçek hayatta kullanacaksan delay kullanman da lazım yoksa butona bastığında hızı allah bilir.

kimlanbu
1

mobil görünümden çık