çevremden duyduğum kadarıyla fabrikaların içi çok tozlu oluyormuş ve beni kötü etkilermiş. birinci ağızdan duymak istiyorum nedir zorlukları sıkıntıları bu mesleğin?
birinci ağız değilim. ama fabrikada çeşitli dalları var tekstilin. boya, iplik, kumaş, baskı vs. vs. arkadaşım iplik fabrikasında çalışıyodu bi ara. sanırım en kötüsü o. üzerinden uçuntu eksik olmazdı. "ağzıma burnuma kaçıyo" diye şikayet ediyodu.
boya fabrikasında toz olacağını sanmam mesela. ama o zaman da kimyasal kokular etkiler mi bilemiyorum.
evet iplik fabrikaları çok kötüymüş. annem zamanında denizlide iplik fabrikasına gitmiş gezi amaçlı. 10 dakika duramadık kaçtık demişti. bu sebeple de yazdırmak istemiyor bana tekstil mühendisliğini.
başka dezavantajları nelerdir? memurlar.net'teki başlığı bile okudum. tecrübe eden, arkadaşı tecrübe eden varsa lütfen yazsın...
tekstilin her türlüsü tozlu.
kötü meslek değil. ille iplik seçeceksin diye bir şey yok. mesleki dezavantajları, çoğu mühendislik dalınınkiyle benzer. ihtiyaç fazlası mezun, fabrikalardaki saçma hiyerarşi, çok çalışma karşılığında az para...
o bahsettiğim arkadaşım öğrenciyken iplik fabrikasına girmişti. bitirince başka bir fabrikada pazarlamada çalıştı. çalışma ortamı "klimalı odada masa başı" şeklindeydi mesela. hoş şimdi "ben özelde yapamam" diyip yüksek lisansa başlıyor, o ayrı.
bir diğer arkadaşım boya fabrikasında çalıştı. rahattı. askere gitmek için ayrıldı işten...
yani eğer istiyorsan, sırf "ortam tozlu" diye vazgeçme. söyleyebileceklerim bu kadarla sınırlı. bu noktada sözü tekstil mühendislerine bırakıyorum:)
EDIT: ha bi de aklıma geldi. memurlar.net falan değil de, atıyorum tekstil mühendisleri odası'na gidip danış, internetteki tekstil öğrencileri topluluklarına, forumlarına bak. bulunduğun şehirde tekstil bölümü varsa git hocalarla konuşmayı dene.