Merhaba,

Şirket ana sözleşmesinde konuyla ilgili özel bir belirtme olmamışken, kurucu ortaklardan biri, diğer ortakların onayı olmaksızın hisselerini başka birine devredebilir mi?

Kurucu ortak olmak nama yazılı olmak anlamına mı geliyor, dolayısıyla satamayacağımız anlamına mı gelir?

 

Genel itibariye a.ş. hisse devrinde yönetim kurulu kararı almak gerekmez sadece noterden hisse devir sözleşmesi yapmanız gerekmektedir.genellikle a.ş.lerde hisse sntleri nama yazılıdır ve hisse devri ile yapabilirsiniz.yine hisse devrederken ortaya çıkan kar durumlarında vergilendirme vardır...

cumhurguray

Aşağıda kulaktan dolma bilgilerimi sıraladım. Siz gene de bir bilene sorun:

kural: Anonim şirketler kurulurken sermaye değerinde pay senedi bastırıp bu senetleri payları oranında hissedarlara dağıtmaları gerek. Hissedarlar da hisselerini başka birine devrederken bu pay senetlerini vermeleri gerek. Eğer bu pay senetleri nama yazılıysa diğer ortakların onayını alması gerekir.

Genel uygulama: Hemen hemen hiç bir şirket bu pay senedi bastırma işiyle uğraşmıyor. Eğer hissenizi devredecekseniz bir kağıda "falanca şirkete ait şu değerde şu kadar hissemi filanca kişiye devrettim" diye yazıp imzalıyorsunuz o kadar. Notere gitmeye gerek yoktur(notere limited şirketlerde gidilir). Hisseleri devralan kişi ilk genel kurulda bu değişikliği hükümet komiserinin gözetiminde hazirun cetveline işletmelidir. Yanlış bilmiyorsam, bu devir eğer sirket hisse oranlarını temelden değiştiriyorsa, yıllık olağan genel kurulu beklemeyip olağanüste genel kurula gitmek gerekir.

Kurucu ortak olmanın pek birşey farkettireceğini sanmıyorum ama bir bilenin fikrini almak lazım.

o midas
1

mobil görünümden çık