insanların birine aşık olurken ve/veya eş seçerken içgüdüsel/genetik/evrimsel bazı istem dışı yönelmeleri oluyor diye biliyorum(veya buna benzer birşeyler duymuştum). mesela sarışın bir erkeğin esmer bir kadından hoşlanmasının/onunla birlikte olmak istemesinin sebeplerinden birisi kendisinde olmayanı tamamlama isteği miydi ? böyle birşeyler anımsıyorum ama tam olarak çıkaramıyorum.
eğer böyle birşeyle ilgili bilginiz varsa birkaç cümleyle de olsa özetlerseniz sevinirim. veya bir link,entry falan da verebilirsiniz.
tşk. öptm.
insan bir hayvandır ve her hayvan cinsinin doğal koşullara en dayanıklı olan türleri varlığını sürdürebilir. doğa koşullarına dayanıklılık en basit anlatımla "mümkün olduğunca normal olmak, türün kalıbı dışına çıkmamak"tır. insanda da baskın genler esmerlik, kahverengi göz, kısa-orta boy gibi özelliklerdir. insan üreme çağına geldiğinde eş seçiminde bilinçsiz olarak ortaya çıkacak yavruların bu kalıba uyumuna yönelir (siz evlenmeyi hatta seks yapmayı bile düşünmüyor olabilirsiniz ama "etkilenme" ve "elektrik" denen durum tamamen bundan kaynaklanıyor). yani sarışın/beyaz tenli insan esmer insana, uzun boylu insan kısa boylu insana, büyük burunlu insan küçük burunlu insana yönelecektir. amaç ortalama yavruyu üretmektir.
tabi bunu insanlara böyle anlatınca hiç hoşlarına gitmiyor. sevdiklerine ulvi duygularla bağlandıklarını düşünmeyi tercih ediyorlar.
@boo ya moon
Son satırınızın 2. cümlesine kadar size katılabilirim. Sonra da şunu eklerim.
İnsan'da merhamet, sadakat ve güven gibi duyguların gücünün yanı sıra her hayvanda olduğu gibi sosyal beceriler, karşı cinsi etkileyecek davranışlar ve her şeyden öte fedakarlık da çok büyük yer teşkil ediyor. Her insan eş seçerken paraya, fiziksel özelliklere, feromonlara tav olmuyor. Kendinize seks partneri seçmekle yaşam arkadaşı seçmek arasında bir fark var.
Ruh dediğimizde aslında kastettiğimiz cerebral cortex. Aşk dediğimizde de iki insanın her yönden uyumu geliyor akla ki hiçbir şekilde bunu bir deneyle test edemeyiz.
Ekleme: Sizi bilmiyorum da her insanın güzel diyeceği bir kızla oturup iki kelime muhabbet edememem o kızı bana itici gösteriyorsa sıçıyım genetiğine.
genetik olarak birbirimizden nekadar farklı ve uzak genleri seçersek bu beraberlikten doğan çocuklar o kadar sağlıklı olacaktır.
ancak insanın eş seçimi en temelde bunlar olsa da sadece genetik ve içgüdüsel değildir. sosyal toplum içinde yüceltilen fiziksel özellikler de önemlidir mesela 2000 yılı kadını için ince uzun olmak, 1700 lü yıllar fransasında yaşayan br erkek için şair ya da sanatçı olmak vs...
ayrıca unutmayın tüm doğada talepte bulunan erkek seçim yapan kadındır. bu yüzden kadınların içgüdüleri bu konuda çok daha gelişmiştir. çok ilginç şeyler seçim sebebi olabilir misal güzel elleri olan erkekleri begenen birçok kadın tanıdım. basitçe, evrimsel olarak güzel el aslında yetenekli ve güçlü ellerdir ve bu eller birçok durumda hayatta kalma konusunda faydalı olacaklardır. aynı şekilde özgüveni yüksek erkek alfa erkek olma potansiyali taşır bu da ileride bir lider olabileceği olamasa bile kendini ezdirmeyeceği anlamına gelir.
bununla ilgili human instinct isimli belgeseli izleyebilirsin. konuyla ilgili pek çok soruna cevap bulacaksın.
@vexations, ben de insanın kendine başka bir insanı "seçmesinin" aslında kendi elinde olmayan birtakım hormonal fonksiyonlar sayesinde oluştuğunu söylüyorum. sizin dediğiniz kuşlarda geçerli olabilir örneğin, hepsinin tipi aynı olduğundan en güzel öteni/dans edeni seçer dişiler. ama insanların biri diğerine benzemiyor. bu durumda bir kişi diğeriyle örneğin sadece parası ya da iyi huyları için evlenirse aralarında cinsel çekim olmayacaktır. çünkü vücut mantık ile "seçilen" eşi hormonal ve genetik düzeyde kendisi seçmediği için uygun bulmayacaktır. işin sosyolojik boyutunu bir yana koyuyorum çünkü saturn sosyolojik inceleme değil evrimsel inceleme istemiş. ve biz her ne kadar vücudumuzu kontrol ettiğimizi düşünmeyi sevsek de vücut bilinçten bağımsız hareket eden bir makinedir.