cok pahali bir sey mi ki calgon yahu ?
evdeki 10 senelik emektar çamaşır makinası calgonun c sini bile bilmiyor. tıkır tıkır çalışıyor. hele sıkma programında hızlanınca tam patlamış mısır alıp seyretmelik.
yurtdisinda bir kilo suya yarim kilo klor/kirec basmiyorlardir buyuk ihtimal. o acidan bizde gerekli olabilir gercekten emin konusamiyorum tabii..
annemden bildiğim kadarıyla "calgonda neymiş canım dökelim bol bol" denecek kadar da ucuz birşey olmasa gerek. ama asıl sorun neden bir firma bukadar para kazansın durduk yere madem gereksiz?
bizim makineye bi kere bile girmedi gibi bişey. nerdeyse her parçası en az bi kere bozulmuştur(15 senelik alet) ama o rezistansa bi bok olmadı o gösterdikleri hortumların da kireçle alakası yok. ona vereceğiniz toplam paraya kaç tane makine ediyor. niye satılıyor derseniz hayvan gibi reklam yapıyorlar. o kadar neyin reklamını yapsan satılır hele bide gözünü korkutursan.
calgon yanlız makinayla da ilgili değil. kireçli su çamaşırların da canına okumaktadır. ama mesela her bölgenin kireci de bir değil. mesela karadeniz bölgesinde su diğer bölgere göre daha yumuşak, daha az kireçli. ama istanbulda öyle değil. sudaki kireç yanlış bilmiyorsam klordan kaynaklanıyor. istanbulda da malum hayvan gibi abanıyorlar klora. yani kullanım gerekliliği yaşadığınız yere bağlı.
hesaplayalım,
ayda 500gr calgon kullanan bir aile olsun (normali 1kg imiş ancak biz 500 diyelim) fiyatı şu:
www.estore.com.tr [KDV Dahil : 8,52 YTL --> "en ucuza biz satıyoruz" dedikleri fiyat]
ayda 8,52 YTL'den yılda 102,24 YTL. de ki 100 YTL olsun. 10 yılda 1000 YTL yapar.
şöyle kalitelisinden bir çamaşır makinası bakıyoruz [SIEMENS]: www.ucuzu.com --> 700 ila 800 YTL
kaldı ki 500 YTL civarında canavar gibi çamaşır makinaları var. yani bu 10 yıl içinde her 5 yılda bir çamaşır makinası değiştirme lüksümüz var CALGON'a para vermek yerine.
Sonuç: evet calgon tarafından feci şekilde sömürülüyoruz.
ayrıca bu öyle formülü gizli mükemmel bir teknoloji mi? yani herhangi bir deterjan firması akıllı moleküllü kendi otomatik leke bulup içine işleyen vs deterjanlar yapabilen deterjan firmaları kireç önleyici gibi basit bir formülü yapıp deterjana eklemiyorlar mı? hadi calgon'un üreticisi benckiser'in ürettiği deterjanlarda olmaz bu calgon da ayrı satsın diye ama p&g, henkel vs salak mı da calgon muadili ürün yapıp deterjana karıştırmasın, milletin makinesini bozsun? kesin yapıyorlardır. calgon bizi ayak üstü öpüyor kısacası.
kibritsuyuna bende aynen katılıyorum. ama p&g'de salak değil böyle aynı sektörde yarışan başka bir markanın başını elbet ezmek pahasına bunu açıkca reklamlarında belirtebilir. calgona ne gerek biz zaten içine bu ürünü katıyoruz sattıgımız markaların gibisinden. ama oda yok. konu o açıdan yıllardır boka sarmış. kesin budur şudur diyemiyor kimse.
Bizim eski çamaşır makinesi Arçelik'ti. Bi ara bi sorun çıktığından servis gelmişti. Bize Calgon kullanıyor musunuz diye sordu. Biz de işte arada sırada kullanıyoruz filan demiştik. Servis aynen Calgon kullanmaya gerek yok zaten bir çok deterjanın içinde Calgon un yaptığını yapan kimyasallar var demişti.
Bi ara da hangi marka hatırlamıyorum bu şekilde reklam yapmıştı. Calgon a ihtiyaç yok diye ama sonradan nedense(!) kalktı reklam bir daha da bu şekilde bi reklam yapılmadı...
Bu arada Türkiye den kat kat kireçli suyu olan ülkeler var, fekat bu ülkelerde genellikle kireç tesisata zarar vermesin diye evin girişinde kireç temizleyici bir yapı oluyor...
bosch çamaşır makinemizin 20. yaş günün kutlamaktayız şu aralar. bir kaç kere çeşitli nedenle servisten adamlar geldi, küçük onarımlar yaptılar. ama tıkır tıkır çalışıyor hala. onlara "calgon kullanmıyorum, zarar veriyor muyum makineye" sorusunu her seferinde yönelttim. hepsi de "buralarda (şişli) sular peki kireçli değil,sadece para tuzağı olur. ama yeşilköy, yeşilyurt gibi bazı yerlerde lazım olabilir, suları kireçli" şeklinde oldu.
bizim emektar tamircimizde çamaşır ve bulaşık makinelerini kendini temizlemesi için zaman zaman çamaşır suyu öneriyor. çamaşır makinesini boş çalıştır, su alırken deterjan gözünden çamaşır suyu dök diyor. bulaşık makinesini de boşken çalıştırıp, deterjan gözünğn açılma safhasında kapağı açıp bir çay bardağı çamaşır suyunu içine boca etmeyi tavsiye ediyor. henüz denemedim ama mantıklı geliyor bana
@blackidom ve @selimse: evet marka omo idi. "bizim deterjanımızda zaten kireç önleyici var, ayrıca almanıza gerek yok" diye reklam yaptılar ama kalktı sonradan. uzun ömürlü olmadı. niyedir bilinmez.
benckiser ne yaptı etti parayı kırdı diyebiliyoruz ozaman kısaca. bu hikaye ise buna inanan belkide zor geçinen teyzemiz "ya makinem bozulursa ben naparım" diyerekten koymaya devam ediyor, edecekte. çok garip bir pazarlama başarı öyküsü gerçekten bu işletme alanında lisans tezi falan olabilir diyorum ben. rakipleride olmaması cok şaşırtıcı demi senelerdir?
ayrıca Türkiye'deki bölgelere göre suların kireçlilik oranlarını gösteren bi harita vs varmıdır acaba?
Calgon klora karşı değil kirece karşı bir üründür. Sudaki klor zaten cok kolay giderilir.
Kireç makina parçalarının kireçlenmesinin yanında suyun zor kaynamasına da sebep olur. Bu çok bilinen bir gerçektir. Kireçli su geç kaynar. Istanbul genelinde musluk sulari 40-60 fransiz sertligindedir. Malesef kaynayinca da sadece gecici sertlik dedigimiz miktar gider.
Giysiler de nasibini alir elbet ama calgon'a vereceğiniz parayla yeni giysiler de alabilirsiniz pekala.